Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Το κείμενο αυτό γράφτηκε στο τέλος Απριλίου του 2020. Οταν βγαίναμε από το «πρώτο κύμα»  του κορονοϊού και όταν οι νεκροί ήταν ακόμα… 138. –  Εδώ ήταν κάποιες πρώτες διαπιστώσεις κάνοντας έναν πρώτο “λογαριασμό”, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως βγήκαμε νικητές από τη μάχη. Όσα ακολούθησαν από τότε και κυρίως το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τους 35.000 νεκρούς με ανθρώπους να διασωληνώνονται και να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διερεύνησης για την απόδοση πολιτικών και πιθανώς και ποινικών ευθυνών. Πέρα από αυτή την πρώτη καταγραφή, τα συνολικά ρεπορτάζ και τα σχόλια για την υπόθεση της πανδημίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στην θεματική ΥΓΕΙΑ – COVID αυτού του site.

—  

Εχοντας μόλις παρακολουθήσει το έκτο διάγγελμα Μητσοτάκη, αυτό για τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, αναρωτιέμαι για το πραγματικό νόημα του συνθήματος «Μετά θα λογαριαστούμε». Πότε μετά; Είναι τώρα η ώρα, ή να περιμένουμε ακόμα πιο μετά;
Κατά τη γνώμη μου, λογαριαζόμαστε ήδη, εδώ και τώρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Και ποιοι με ποιους θα λογαριαστούν; Οχι πάντως κατ’ ανάγκη οι αριστεροί με τους δεξιούς. Ο κορονοϊός μας οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα και σε διαφωνίες για πολλά πράγματα. Για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για το αν τα πήγαμε καλά στη μάχη, για το πως θα γυρίσουμε στην κανονική ζωή μας αλλά και για το ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή. Για το αν ξαφνικά η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ανοσίας αγέλης, από εκεί που λέγαμε ότι φτηνά τη γλιτώσαμε. Για τον Τσιόδρα, για την Εκκλησία, για τα ΜΜΕ και για την τηλεκπαίδευση, για τα Σκόιλ Ελικίκου, για τις θεωρίες συνωμοσίας και για τους μαυραγορίτες. Δεν ξέρω αν θα βγάλουμε άκρη με όλα αυτά και γενικώς προσπαθώ να μην τρέφω ελπίδες πολύ μεγαλύτερες από τα ασφυκτικά περιθώρια που σου αφήνει κάθε φορά η πραγματικότητα. Σκέφτηκα όμως να βάλω σε μια τάξη, σε 25 ενότητες, αυτόν τον «λογαριασμό». Οσα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας απασχολούν μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών και αλλαγών που μας κατέκλυσαν μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Σε κάθε ενότητα υπάρχει ένα εισαγωγικό κείμενο. Πατάτε πάνω στον τίτλο και ανοίγετε ό,τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε το δικό σας σχόλιο. Στα σχόλια έχω προσθέσει ήδη κάποια link τεκμηρίωσης αν έχετε όρεξη για περισσότερο διάβασμα επί του κάθε θέματος. Αν κρίνετε ότι ο… λογαριασμός χωράει κι άλλες ενότητες (ή για ό,τι άλλο), τα λέμε εδώ: marios@dionellis.gr. Καλή ανάγνωση.