Ή ΧΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ Ή ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!

Εργοδότες εμπόδισαν μαθητές να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων απείχαν επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για αλλαγή βάρδιας. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό ούτε από τους συναδέλφους τους, που θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.

Σε ανάλγητους εργοδότες σκόνταψε η προσπάθεια νέων ανθρώπων από τα Χανιά που θέλησαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

Τρεις μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων εμποδίστηκαν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι εργοδότες τους τούς αρνήθηκαν να αλλάξουν βάρδια, αν και γνώριζαν πως ήταν υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συγκεκριμένη καταγγελία προχώρησε η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων Ευαγγελία Σαρρή τονίζοντας πως οι μαθητές δεν ζήτησαν καν άδεια, αλλά απλή αλλαγή βάρδιας, ενώ το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό ούτε από τους συναδέλφους τους, που θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.

Η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων Ευαγγελία Σαρρή, που έκανε τη σχετική καταγγελία, τόνισε στην «Εφ.Συν.» ότι είναι κρίμα να χαθούν οι κόποι ανθρώπων που υπό δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν για κάτι καλύτερο στη ζωή τους

Αναλυτικά σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η κ. Σαρρή έγραψε τα παρακάτω:

«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Μετά τη δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι.

»Ομως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν.

»Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι’ αυτή την κατάσταση. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!».

Η ίδια μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνισε πως είναι κρίμα να χαθούν οι κόποι ανθρώπων που υπό δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν για κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

Οπως αναφέρει η ίδια, πρόκειται για ενήλικους μαθητές, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όντας και εργαζόμενοι παρακολουθώντας το σχολείο τις απογευματινές ώρες.

Η κ. Σαρρή αποκαλύπτει μάλιστα πως είναι συχνά τα φαινόμενα που η ιδιαίτερη αυτή κατάσταση δεν γίνεται σεβαστή από τους εργοδότες των μαθητών, οι οποίοι συχνά τους αλλάζουν βάρδιες ή τους δυσκολεύουν ακόμα και στο να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ενήμερο το υπουργείο

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιος Ζερβάκης τονίζει πως για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας και θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι συγκεκριμένοι μαθητές να καταφέρουν να δώσουν εξετάσεις (εφόσον βέβαια το επιθυμούν) μέσω των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου ή με άλλο τρόπο που θα βρεθεί ειδικά για την περίπτωσή τους.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιος Ζερβάκης εξηγεί πως για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας και θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι συγκεκριμένοι μαθητές να δώσουν εξετάσεις μέσω των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι επιχειρήσεις που εμπόδισαν τους μαθητές από το να παραστούν στα εξεταστικά κέντρα υπάγονται στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» την οργή του για το περιστατικό, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ντροπιαστική κατάσταση για την πόλη και πως θα ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό, τονίζοντας πως θα ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας

Ο ίδιος ενημέρωσε τη διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ πως το Εργατικό Κέντρο είναι διατεθειμένο από του χρόνου να οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους μαθητές ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών τους και να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα.

Την αγανάκτησή της για το περιστατικό διατύπωσε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων, η οποία καλεί σήμερα εργαζομένους, μαθητές και πρωτοβάθμια σωματεία σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Κρήτης (Ξανθουδίδου 28) στις 13.00 και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στις 14.00.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.06.2019