+

ΑΘΩΟΣ Ο ΡΙΧΤΕΡ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2

Την αθώωση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου.

Το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε ο Ρίχτερ και αρνείται, ως έχει το δικαίωμα, να το εφαρμόσει. 

Ο Ρίχτερ είχε παραπεμφθεί μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκη.

Ο εισαγγελέας είχε ασκήσει δίωξη εις βάρος του καθηγητή για αναφορές στο βιβλίο του που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπήκε στην ουσία των γραφομένων του κ. Ρίχτερ, σε σχέση με τον βάρβαρο τρόπο αντίστασης των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης έναντι των «ιπποτικών» Γερμανών εισβολέων.

Ωστόσο με τον τρόπο που διατυπώνεται ανοίγει τον δρόμο για συνολική αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου και συγκεκριμένα του σκέλους του αντιρατσιστικού νόμου που παραπέμπει σε γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων (σ.σ. πρόκειται για το άρθρο 2 του νόμου 4285/14 με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 του προηγούμενου αντιρατσιστικού νόμου 927/1979).      

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, «το συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο».

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και αγρότες που μεταφέρθηκαν εκεί από το μπλόκο του Ατσιπόπουλου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης πολλοί παρευρισκόμενοι φώναξαν «αίσχος» και στην αίθουσα προκλήθηκε ένταση, η οποία δεν πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις.  

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

(Κεντρική φωτογραφία: Αθώος κρίθηκε ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ. Είχε παραπεμφθεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 10.02.2016