+

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Επί ξύλου κρεμάμενα είναι τα προγράμματα κοινωνικών δομών του Ηρακλείου, μεταξύ αυτών και η λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων. Πριν από λίγες μέρες ακόμα ένας άστεγος έπεσε νεκρός στην πόλη, αυτή τη φορά χτυπημένος από αυτοκίνητο, ανεβάζοντας σε πέντε τους νεκρούς άστεγους στην Κρήτη τα τελευταία τρία χρόνια. Το δυστύχημα συνέβη στη Λεωφόρο Ικάρου, στη Νέα Αλικαρνασσό, πολύ κοντά στο κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, και σύμφωνα με τα στοιχεία το θύμα, ένας 50χρονος Πολωνός, είχε ξαπλώσει στο οδόστρωμα όταν χτυπήθηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο.

Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αστέγων στην Κρήτη αποτυπώνονται και στους αριθμούς των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από τις αντίστοιχες μονάδες φροντίδας. Στο κοντέινερ που έχει μετατρέψει σε χώρο νυχτερινής φιλοξενίας ο Δήμος μπορούν να μείνουν μέχρι 18 άτομα ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι του Ηρακλείου είναι 65. Οι υπόλοιποι μετά τις 9 το βράδυ που κλείνει το Κέντρο αναγκάζονται να γυρίσουν στους δρόμους, σε χαρτόκουτα ή όπου αλλού μπορούν να περάσουν τη νύχτα. Συνολικά στο κτίριο της συγκεκριμένης δομής εξυπηρετούνται για τις άμεσες ανάγκες τους (καθαριότητα, υγιεινή, πλύσιμο ρούχων) μέχρι στιγμής 50 άποροι κάτοικοι του Ηρακλείου ενώ οι σχετικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 300.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έχει ανακληθεί η απόφαση χρηματοδότησης των συγκεκριμένων δομών από το ΕΣΠΑ και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ αμφίβολη είναι και η συνέχιση του προγράμματος, που λήγει τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, στις δομές περιλαμβάνεται εκτός από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, το Γραφείο Διαμεσολάβησης, ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Τράπεζα Χρόνου. Συνολικά απασχολούνται 33 εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται περίπου 2.500 οικογένειες (άμεσα ωφελούμενοι) που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μετά το τραγικό περιστατικό με τον άστεγο, το Κέντρο Υποδοχής επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δίνοντας διαβεβαιώσεις πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί ενώ δήλωσε πως ακόμα και αν σταματήσει η χρηματοδότησή του ο δήμος έχει επεξεργαστεί άλλες λύσεις (σ.σ. χωρίς να τις διευκρινίσει). Το ίδιο θέμα είχε φέρει πριν λίγες μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, ζητώντας τη διεύρυνση των ωφελούμενων και επισημαίνοντας τη ραγδαία αύξηση των αναγκών αφού μέσα σε τρία χρόνια οι άστεγοι από 5 επισήμως καταγεγραμμένους έφτασαν τους 65(!)

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 13.04.2015