+

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Καλούν Βενιζέλο και Μανιάτη να παρέμβουν για τις χημικές «βόμβες» στα ανοιχτά του νησιού.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κρήτη προκαλεί η είδηση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από το νησί. Περιβαλλοντικοί φορείς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ζητούν εξηγήσεις και πληροφόρηση από τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος για την επικείμενη επιχείρηση ενώ το θέμα έρχεται και στη Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του νησιού. 

Σε αυστηρό τόνο είναι η επιστολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιάννη Μανιάτη τονίζοντας την πλήρη αντίθεση της Περιφέρειας στον επιλεγμένο τρόπο και τόπο καταστροφής. Ο περιφερειάρχης ζητά από τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος να  επιδιώξουν «να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των Συριακών χημικών όπλων». 

Είχε προηγηθεί έντονη παρέμβαση από την περιφερειακή παράταξη «Μία Κρήτη» η οποία ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων δίνοντας μάλιστα στοιχεία και χάρτες για τις κινήσεις  πληθυσμών φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ εκδηλώνεται και η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα παράλια της Κρήτης, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Σε παρόμοιο τόνο είναι και οι παρεμβάσεις βουλευτών του νησιού και μάλιστα από το κυβερνητικό στρατόπεδο όπως ο πρώην υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης που ζητά άμεσα εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Το θέμα έγινε γνωστό στην Ελλάδα μέσω δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως οι  NEW YORK TIMES, το BBC και η Deutsche Welle ενώ κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ δηλώνουν άγνοια για την όλη επιχείρηση. 

Η διαδικασία θα λάβει χώρα πάνω στο πλοίο CAPE RAY, το οποίο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας σχεδιασμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC που παρακολουθεί την όλη διαδικασία, ήδη η πρώτη παρτίδα των χημικών έχει φορτωθεί από το λιμάνι της Λατάκιας σε δανέζικο εμπορικό πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά της Συρίας και επιτηρείται από στολίσκο πολεμικών πλοίων, από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.01.2014