ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε μία μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ύστερα από έξι μήνες αναζήτησης και αγωνίας για την οικογένειά του. Η επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε πολύ προσεκτικά με σκοπό να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα του απαχθέντος. Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν ήδη στη διάθεσή τους, εισέβαλαν στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας αιφνιδιάζοντας τους δύο άνδρες που βρίσκονταν στην επιχείρηση, τους οποίους και συνέλαβαν.

Η σύλληψη των δύο πρώτων μελών της σπείρας οδήγησε στον εντοπισμό ακόμα 10 ατόμων, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων στην απαγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει στους 15. Μεταξύ αυτών, πρόσωπα γνωστά στην αστυνομία για εμπλοκή τους και σε άλλες ποινικές υποθέσεις αλλά και άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας, ενώ υπό κράτηση έχει τεθεί και ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, που φέρεται να είχε περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής.

Στους 12 συλληφθέντες περιλαμβάνεται ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένας ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στο Ρέθυμνο, δύο ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων από το Ρέθυμνο, ένας εκ των οποίων είχε εμπλακεί και στα επεισόδια κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού ακινήτου πριν από περίπου ένα μήνα στο κέντρο της πόλης, ένας 23χρονος από τα Χανιά κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μιας γυναίκας, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ο οποίος φέρεται να έχει και ηγετικό ρόλο στην υπόθεση, αλλά και ο γιος του ιδιοκτήτη της μάντρας αυτοκινήτων όπου βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Ο μόνος μη κρητικής καταγωγής από τους συλληφθέντες είναι ένας υπήκοος FYROM ο οποίος είχε τον ρόλο του «φύλακα» του απαχθέντος στο τελευταίο κρησφύγετο όπου και εντοπίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Τέλος, πολύ σοβαρά εξετάζεται ο ρόλος Κρητικού που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, το 2009, στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρέθηκε καλά στην υγεία του, αν και εμφανώς καταβεβλημένος μετά την εξάμηνη κράτησή του.

Οπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς, από τις 30 Μαρτίου, όταν και απήχθη πηγαίνοντας προς το σπίτι τού στα Καλέσα Ηρακλείου, οι απαγωγείς του άλλαξαν τουλάχιστον πέντε φορές κρησφύγετο.

Το θύμα της απαγωγής μεταφέρθηκε αρχικά στη Σχολή Χωροφυλακής στο Ρέθυμνο όπου και υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις στο ιατρείο της σχολής.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαραθώνια κατάθεσή του στις αρχές, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 4.00 το απόγευμα. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε όσα πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την εξάρθρωση όλης της σπείρας.

Επίσημες ανακοινώσεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από το μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κων. Τσουβάλα.

Ηδη τα συγχαρητήριά τους στην Ελληνική Αστυνομία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε τοπικό επίπεδο διάχυτη είναι η ικανοποίηση, ενώ στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Λεμπιδάκη, στα Καλέσα του Δήμου Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο, οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα στο άκουσμα της είδησης της απελευθέρωσης του 53χρονου επιχειρηματία.

Οι κάτοικοι του χωριού

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι του χωριού έκαναν λόγο για μια μέρα χαράς, στηλιτεύοντας ωστόσο τα φαινόμενα εγκληματικότητας στο νησί τους.

Ο γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Καλεσών, Θεόδωρος Κυρικλάκης, αναφέρει«Η υπόθεση αυτή ξαναθέτει το θέμα της εγκληματικότητας στην Κρήτη και την έκνομη δράση θυλάκων που δρουν στο νησί μας. Ζητάμε επιτακτικά να δοθεί ένα τέλος στις δραστηριότητές τους».

«Ολόκληρη η κοινωνία των Καλεσών έζησε από κοντά την αγωνία της οικογένειας Λεμπιδάκη σαν να επρόκειτο για δικό μας άνθρωπο», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Στειακάκη, ταμίας του Πνευματικού Κέντρου, το οποίο αποτελεί δημιούργημα του πατριάρχη της οικογένειας, Γιάννη Λεμπιδάκη.

Η κυρία Στειακάκη επισημαίνει: «Είναι ώρα να μπει τέρμα στη δράση των εγκληματικών ομάδων που δρουν στο νησί. Ας είναι αυτή η αφορμή για να σταλεί ένα μήνυμα ότι συμπεριφορές τέτοιου τύπου δεν είναι αποδεκτές στον τόπο μας», τονίζει η ίδια.

Την ικανοποίηση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στην εταιρεία «Πλαστικά Κρήτης» μετέφερε στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Βαθειανάκη«Εργάζομαι χρόνια στην εταιρεία, η οποία πραγματικά αποτελεί τη δεύτερη οικογένειά μας. Ο Μιχάλης είναι και δικός μας άνθρωπος και ανυπομονούμε μετά την οικογένειά του να τον σφίξουμε κι εμείς ξανά στην αγκαλιά μας».

Πέντε φορές τού άλλαξαν κρησφύγετο

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε στους αστυνομικούς πως το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται οι ελπίδες του ότι θα έχει αίσια έκβαση η περιπέτειά του. Οπως είπε, οι δράστες τηρούσαν όλους τους κανόνες της συνωμοτικότητας.

Κάθε φορά που τον πλησίαζαν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ και τις πέντε φορές που του άλλαξαν κρησφύγετο του είχαν φορέσει κουκούλα ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τα μέρη στα οποία κινούνταν.

Κατά την έφοδο των αστυνομικών ο απαχθείς βρέθηκε ξαπλωμένος σε ένα στρώμα σε ένα μικρό δωμάτιο μέσα στον χώρο της επιχείρησης, ενώ ήταν δεμένος από το πόδι σε σταθερό σημείο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον πατέρα του απαχθέντος, Γιάννη Λεμπιδάκη, ο ίδιος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και προς τα μέσα ενημέρωσης για τη διακριτική στάση που κράτησαν καθ’ όλο το διάστημα της απαγωγής.

(Κεντρική φωτογραφία: Δάκρυα χαράς για τους συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 03.10.2017