ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑ

Αφησαν μεσοπέλαγα 63 μετανάστες να πεθαίνουν από αφυδάτωση και ασιτία ● Πέθανε ένα παιδί 4 ετών, μια γυναίκα έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε και ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Κρήτη.

Απανωτά δράματα καταγράφονται στην υπόθεση των 63 μεταναστών οι οποίοι επί μέρες καλούσαν σε βοήθεια στη Μεσόγειο Θάλασσα, με τις κυβερνήσεις της Μάλτας και της Ελλάδας να σφυρίζουν αδιάφορα. Ενα νεκρό κορίτσι 4 ετών, μια έγκυος γυναίκα που έχασε το μωρό που κυοφορούσε στον 8ο μήνα και ένας άνδρας πολυτραυματίας στη ΜΕΘ είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός. Συνολικά 59 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 25 γυναίκες και παιδιά, φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο Μοιρών στα νότια του Ηρακλείου, με τους φορείς και τους κατοίκους της Κρήτης να δείχνουν αλληλεγγύη παρέχοντας τρόφιμα, νερά και κουβέρτες για τους κατατρεγμένους.

Η περιπέτεια των 63 ανθρώπων ξεκίνησε πριν από 10 μέρες από τον Λίβανο όταν απέπλευσαν με βάρκα με προορισμό τη Μάλτα. Μετά από μία εβδομάδα ταξιδιού τελείωσαν τα τρόφιμα και το νερό και άρχισαν να αντιμετωπίζουν το φάσμα της αφυδάτωσης και της ασιτίας μεσοπέλαγα. Μέσω του διεθνούς αριθμού 112 ζήτησαν βοήθεια ενώ βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης της Μάλτας αλλά πολύ εγγύτερα στα δυτικά παράλια της Κρήτης.

Οπως καταγγέλλει η οργάνωση Alarm Phone, ήδη από την Κυριακή ενημέρωσε τις Αρχές της Μάλτας, οι οποίες ωστόσο όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό για να παράσχουν βοήθεια, αλλά απέτρεψαν και εμπορικά πλοία που βρίσκονταν κοντά στη βάρκα από το να περισυλλέξουν τους μετανάστες. Τη Δευτέρα (5/9) η βάρκα παρασύρθηκε από τους ανέμους στην περιοχή ευθύνης της Ελλάδας και τουλάχιστον από εκείνο το σημείο και μετά ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές. Και πάλι όμως για τουλάχιστον ένα 24ωρο δεν έγινε η παραμικρή επιχείρηση διάσωσης.

Κινητοποίηση υπήρξε μόνο αργά το μεσημέρι της Τρίτης και αφού είχαν περισυλλεγεί οι μετανάστες από το φορτηγό πλοίο «BCC Pearl». Ο πλοίαρχος ενημέρωσε πως υπήρχε ένα παιδί σε άσχημη κατάσταση και μόνο τότε ελικόπτερο κινητοποιήθηκε για να το μεταφέρει μαζί με τη μητέρα του στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου δυστυχώς απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ασιτία και αφυδάτωση, ενώ πιθανότατα θα είχε σωθεί αν είχε υπάρξει αμεσότερη κινητοποίηση από τις Αρχές των δύο χωρών.

Αδιαφορία

Χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με ένα οξύ tweet έψεξε την «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το αρχικό δημοσίευμα στο site μας σε σχέση με την αδιαφορία των ελληνικών αρχών. Εκείνο βέβαια που δεν εξηγεί ο κύριος υπουργός είναι το πότε ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές και τι ακριβώς έπραξαν τα δύο 24ωρα μέχρι την ώρα που σηκώθηκε το ελικόπτερο για να παραλάβει, ήδη νεκρό, το 4χρονο παιδί.

Το φορτηγό πλοίο αποβίβασε τους υπόλοιπους 61 μετανάστες στους Καλούς Λιμένες, στα νότια του Ηρακλείου. Οι 59 μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο βρίσκονται η έγκυος που έχασε το παιδί της και φέρει κάταγμα στο πόδι και ένας άνδρας πολυτραυματίας που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με κατάγματα και αφυδάτωση.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 08.09.2022