+

«ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε διαμέρισμα πολυσύχναστου δρόμου της πόλης, 24 ψυχές περίμεναν ένα καλύτερο αύριο…

Στοιβαγμένοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών, με άθλιες συνθήκες διαμονής, σε πολυσύχναστη περιοχή του Ηρακλείου, βρέθηκαν 24 μετανάστες από τη Συρία μετά από κινητοποίηση της ελληνικής αστυνομίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 5 μικρά παιδιά ηλικίας από ενάμιση έως δέκα χρονών. Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, πολύ κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο και στεγάζει στεγάζονται ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Όπως αποδείχτηκε αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια των μεταναστών να φύγουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω κυκλώματος προώθησης στα ίχνη του οποίου βρίσκονται οι αρχές. 

Σε πέντε από τους συλληφθέντες η αστυνομία αποδίδει τον ρόλο του διακινητή ενώ όπως έγινε γνωστό οι μετανάστες είχαν φτάσει στην Κρήτη όχι από τη Συρία αλλά ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν με πλαστά έγγραφα ως τουρίστες σε κάποια από τις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου λειτουργούν και άλλα τέτοια σπίτια φιλοξενίας που λειτουργούν ως μεταβατικοί σταθμοί ενώ διερευνάται και η εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων στη δράση του κυκλώματος που κερδίζει από την ελπίδα των μεταναστών για ένα καλύτερο αύριο. 

Προς… επαναπροώθηση οι ναυαγοί στα Χανιά 

Στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς Χανίων μεταφέρθηκαν οι συνολικά 343 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος 32 μέτρων το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου βορειοδυτικά της Κρήτης το βράδυ της Κυριακής. Μετά από μια πολυήμερη περιπέτεια στη θάλασσα και έχοντας τελικό προορισμό πιθανότατα την Ιταλία, οι μετανάστες από τη Συρία και την Αίγυπτο θα βρουν προσωρινό κατάλυμα στα Χανιά με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Χανίων ενώ όπως ήδη ξεκαθαρίστηκε από τις αστυνομικές αρχές θα αρχίσει άμεσα η διαδικασία επαναπατρισμού τους. 

Το μεσημέρι της Τρίτης οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 24 γυναίκες και 40 παιδιά (τα τρία νεογέννητα) αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Όπως εξηγεί στην Εφ.Συν. ο λιμενάρχης Παλαιόχωρας Κώστας Μαραθάκης, αν και το σκάφος τους έμενε ακυβέρνητο στα βορειοδυτικά της Κρήτης, κοντά στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, λόγω των ανέμων και των ρευμάτων κατέληξε στην περιοχή νότια νοτιοδυτικά του νησιού, όπου έγινε και η επιχείρηση διάσωσης. 

Αρχικώς οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Olympic Faith» το οποίο όμως λόγω μεγέθους δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και έτσι επιστρατεύθηκαν ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος και τρία αλιευτικά σκάφη από την περιοχή για να μεταφερθούν μέχρι τη στεριά. Γιατροί, μέλη του Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ανέμεναν την αποβίβαση των μεταναστών κανείς εκ των οποίων δε φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.04.14