+

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ»

Απολογία-ποταμός από την αναισθησιολόγο για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας, πριν από 5 χρόνια ● «Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν, ήταν μια σπάνια περίπτωση αλλεργικού σοκ», υποστήριξε και έκανε λόγο για «κοινωνική δίκη» λόγω της συγγένειας με τον πρώην υπουργό ● Για αντιφατικά επιχειρήματα μιλά η οικογένεια του παιδιού.

Σε εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή λόγω αλλεργικού σοκ απέδωσε τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη η αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κάθεται στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στην τρίωρη απολογία της η γιατρός τόνισε πολλές φορές ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σώσει το παιδί. «Πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις, το παιδί υπέστη αλλεργικό σοκ 4ου βαθμού, που είναι μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μία στις 12.000» είπε χαρακτηριστικά, ενώ περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης για κρεατάκια στην οποία υπεβλήθη το παιδί το μοιραίο πρωινό της 29ης Δεκεμβρίου 2015.

Η αναισθησιολόγος επέμεινε πως ακολούθησε όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη «βαριά αμέλεια» που της καταλογίζει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας τόνισε πως αυτά που την κατηγορούν ότι δεν έκανε θα μπορούσαν να γίνουν μόνο σε περίπτωση που η κατάσταση του παιδιού ήταν καλύτερη. «Το παιδί κατέρρεε με σοκ 4ου βαθμού, η πίεσή του ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος» είπε απευθυνόμενη στον εισαγγελέα της έδρας.

Η ίδια κατά την απολογία της αναφέρθηκε στη συγγενική της σχέση με τον Παύλο Πολάκη, που, όπως είπε, οδήγησε σε «κοινωνική δίκη» εις βάρος της λόγω της διάστασης που έδωσαν τα ΜΜΕ. «Εφτασε ο ίδιος μου ο πατέρας να με ρωτά αν σκότωσα τη Μελίνα με ναρκωτικά και το ίδιο μου το παιδί να ακούει τον Αδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση να με χαρακτηρίζει δολοφόνο. Κατανοώ τον πόνο της οικογένειας, όμως έκανα ό,τι μπορούσα για να σώσω το παιδί» επανέλαβε ζητώντας από το δικαστήριο να την κρίνει με βάση τα ιατρικά δεδομένα και όχι με βάση τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επικριτικός για τη στάση της αναισθησιολόγου ήταν ο πατέρας της μικρής Μελίνας, Μάνος Παρασκάκης. «Πέντε χρόνια τώρα η κατηγορουμένη δείχνει μια αποστασιοποίηση από το συμβάν και φαίνεται να μην έχει καταλάβει ακόμα τι έχει συμβεί και αυτό δεν συνάδει με το επάγγελμά της» δήλωσε μετά την απολογία της κατηγορουμένης. Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιώργος Κοκοσάλης χαρακτήρισε αντιφατική την απολογία της αναισθησιολόγου ενώ μίλησε για «κυλιόμενη» υπερασπιστική γραμμή ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε διαδικασίας. «Σήμερα ακούσαμε το σενάριο της “τυχαιότητας” του περιστατικού και για την “αλλεργική βόμβα” που χτύπησε το παιδί. Δείχνει πως πλέον τα επιχειρήματα έχουν στερέψει από την πλευρά της κατηγορουμένης και αδυνατεί να αντικρούσει τα στοιχεία του κατηγορητηρίου» ανέφερε ο ίδιος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 16/12 με την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης, ενώ στην αναισθησιολόγο έχει ήδη επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών έξι μηνών και εργασιακής εξέλιξης δύο ετών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.12.20