ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Τις αποφάσεις για τις περίπου 500 πρώτες αποζημιώσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στην περιοχή της Πεδιάδος, όσον αφορά τη δημιουργία του αεροδρομίου Καστελλίου, υπέγραψε ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών. Για κοροϊδία μιλούν οι κάτοικοι και αρνούνται να παραλάβουν τα χρήματα. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται για κονδύλια ύψους 10 εκ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κυπεράς» Γιάννης Ζαχαριουδάκης τονίζει πως η απόφαση αυτή συνιστά κοροϊδία και πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση το άρθρο 7α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στην ουσία θέτουν σε ομηρία τους κατοίκους που χάνουν την περιουσία τους. «Η προτροπή του συλλόγου είναι να μην πάει κανείς να πάρει τα χρήματα, για να γίνει το αεροδρόμιο πρέπει να περάσουν πάνω από τα σώματά μας» αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Ζαχαριουδάκης υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι πανομοιότυπες και προειλημμένες καθώς ορίζουν τις ίδιες τιμές  με αυτές που πρότεινε το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως π.χ. για τις  μεγάλες αρδευόμενες ελιές ο ορκωτός εκτιμητής από την πλευρά των κατοίκων είχε προτείνει αποζημίωση 360 ευρώ ενώ το δικαστήριο έβγαλε απόφαση για 190 ευρώ, ενώ για την καλλιεργήσιμη γη η τιμή του τετραγωνικού που ορίστηκε κυμαίνεται από 1,6 έως 2,6 ευρώ, την ώρα που ο ορκωτός εκτιμητής καθόρισε τιμές από 4,5 έως 5 ευρ/ τ.μ.

«Πλέον η θέση μας είναι αρνητική για την κατασκευή του αεροδρομίου καθώς έχουμε υποστεί τεράστια κοροϊδία» , λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ζαχαριουδάκης και αναφέρει πως οι κάτοικοι έχουν προσφύγει τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης (που δεν τους απάντησε ποτέ) αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενημερώνοντάς την για τη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που δημιουργεί το εν λόγω έργο. «Από την ΕΤΕπ πήραμε απάντηση πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί καμία χρηματοδότηση για το έργο  αλλά και τη δέσμευση πως όταν εξεταστεί το ελληνικό αίτημα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις μας».

Παραμένουν και οι αντιδράσεις από την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας  

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχές αντιδρούν στη δημιουργία του αεροδρομίου, καθώς κάνουν λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως υπογραμμίζουν, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, θα προβούν στη δημιουργία δημοτικής κίνησης η οποία θα συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με στόχο την αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι έχουν προτείνει την επέκταση του υπάρχοντος λοξού διαδρόμου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η οποία λύνει οριστικά τα προβλήματα επικινδυνότητας και θορύβου που αντιμετωπίζει η Νέα Αλικαρνασσός, και με μικρότερο κόστος, απ’ ότι η δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.12.2018