Στις ιδιαίτερες ανάγκες των αστέγων προσπαθούν να ανταποκριθούν οι δήμοι αλλά και εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες στην Κρήτη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στα Χανιά.
Ο ξενώνας που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Χανίων τα τελευταία τρία χρόνια μπορεί να φιλοξενήσει έως 19 άτομα (από 7 μ.μ. έως 8 το πρωί) και αυτή την περίοδο φιλοξενεί 13. «Ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας φροντίσαμε να μεταφέρουμε προσωπικό από άλλες υπηρεσίες του Δήμου που έχουν κλείσει ώστε το καταφύγιο προσωρινά να λειτουργεί όλο το 24ωρο» τονίζει στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος Κοινωνική Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κοινωνικοί φορείς στα Χανιά, ο συγκεκριμένος ξενώνας αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων καλεί τη δημοτική αρχή να σταματήσει να αγνοεί τους δεκάδες άστεγους που υπάρχουν στην πόλη και «να δημιουργήσει έναν χώρο στεγασμένο και αεριζόμενο, να μεριμνήσει για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους».
Βία σε άστεγους
Χθες το Κοινωνικό Στέκι Χανίων προχώρησε και σε σοβαρή καταγγελία για ρατσιστική βία εις βάρος αστέγων, εν μέσω του κορονοϊού. Σύμφωνα με την αναφορά, την Κυριακή 22/3, ο ιδιοκτήτης εγκαταλελειμμένου σπιτιού στη Νέα Χώρα Χανίων επιτέθηκε μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα εναντίον τριών μεταναστών που είχαν βρει καταφύγιο στον συγκεκριμένο χώρο. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν μαχαίρι και λοστάρια και προπηλάκισαν τους μετανάστες χτυπώντας τους κατά ομάδες, τόσο μέσα, όσο και έξω από το εγκαταλειμμένο σπίτι. Εξοργιστική ήταν η στάση των αστυνομικών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, όταν έφτασαν στο χώρο αν και τους υποδείχτηκαν οι δράστες προσήγαγαν μόνο τα θύματα της επίθεσης κάνοντάς τους μάλιστα και συστάσεις να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από την προσέλευση στα συσσίτια που οργανώνονται στην πόλη των Χανίων. Από τη συλλογική δομή των Συσσιτίων της Σπλάντζιας σε καθημερινή βάση δίνονται 180 μερίδες φαγητό, με τις ανάγκες να μεγαλώνουν συνεχώς, ενώ τις τελευταίες ημέρες το φαγητό δεν επαρκεί για όλους. Ο Γιάννης Τσουκάτος, μέλος του Δ.Σ, των Συσσιτίων, κάνει έκκληση σε όσους μπορούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα καθώς είναι πιθανόν σε 15 μέρες να μην υπάρχει τίποτα για να μαγειρέψουν.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Καλύτερη είναι η εικόνα στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Ρένα Παπαδάκη ο αριθμός των αστέγων έχει μειωθεί καθώς αρκετοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους». Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν οι άστεγοι από το Ηράκλειο, αφού ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ζουν στον δρόμο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο Κέντρο Αστέγων, βασικότερη εκ των οποίων είναι η υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις, κάτι που οι περισσότεροι αρνούνται. «Κάνουμε μια προσπάθεια καταγραφής τους και θα στείλουμε σχετική λίστα στο υπουργείο Εργασίας ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει ειδική μέριμνα, ακόμα και η εκμίσθωση ενός ξενοδοχείου για την προσωρινή στέγασή τους», αναφέρει η κ. Παπαδάκη και εκτιμά σε 10-15 τις περιπτώσεις αυτές.
Σε ό,τι αφορά τα συσσίτια σημαντικό ρόλο στο Ηράκλειο παίζουν τα ιδρύματα Καλοκαιρινού, που παρέχουν καθημερινά 250 μερίδες φαγητού ενώ με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ενεργοποιηθεί και εθελοντικές ομάδες για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Μεταξύ αυτών είναι και η νεοσύσταση συλλογικότητα «Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου», που λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες και συντονίζεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.