+

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Σε υπόθεση ενός κλειστού κλαμπ ανθρώπων και με εν κρυπτώ διαδικασίες εξελίσσεται η εκλογή νέας Διοίκησης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και η έγκριση του νέου Καταστατικού. Σοβαρές καταγγελίες για τις διαδικασίες που ακολουθεί η σημερινή δοτή Διοίκηση κάνει μέσω του Δρόμου ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας.

Ο κ. Μαμαντόπουλος καταγγέλλει πως το νέο Καταστατικό του Οργανισμού πρόκειται να ψηφιστεί χωρίς να έχει περιέλθει σε γνώση των μελών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ στις σχεδιαζόμενες αρχαιρεσίες θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα μέχρι σήμερα τακτικά μέλη και όχι όλα τα νέα μέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πραγματική αναζωογόνηση του Ιδρύματος.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ

Τα συσσωρευμένα χρέη του και η σοβαρή εμπλοκή του προηγούμενου προέδρου κ. Μαρτίνη με τη Δικαιοσύνη συνετέλεσαν στην απαξίωση του Ερυθρού Σταυρού στα μάτια των πολιτών αλλά κυρίως στην κατάσχεση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που βρέθηκε στα χέρια μιας θυγατρικής εταιρίας της Τράπεζας Πειραιώς. Αν και οι απλοί ερυθροσταυρίτες συνεχίζουν με αυταπάρνηση την προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο όποτε παραστεί ανάγκη, εν τούτοις σε επίπεδο διοίκησης ακολουθούνται παρασκηνιακές διαδικασίες με πολιτικές πιέσεις και εντολές της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικά κατά τις θητείες του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος, μετά την έκπτωση της προηγούμενης διοίκησης και τη σύλληψη του κ. Μαρτίνη για υπέρογκα χρέη προς το ΙΚΑ, αντί να ακολουθήσουν εκλογές και καταστατική συνέλευση στον Οργανισμό, έγιναν απανωτοί διορισμοί Δ.Σ. μέσω των δικαστηρίων και υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο του Ερυθρού Σταυρού.

«Εξήγγειλα από τότε την πρόθεσή μου να συμβάλω στην αναδιοργάνωση του Ερυθρού Σταυρού καλώντας ανοιχτά την κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο του. Έθεσα υποψηφιότητα για την άμισθη θέση του προέδρου ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η διαδικασία πρέπει να ανοίξει πλατιά σε όλη την ελληνική κοινωνία και να ψηφίσουν όσοι πολίτες επιθυμούν να γίνουν μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος του Ερυθρού Σταυρού είναι η συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής και η καταβολή ετήσιας συνδρομής 5 ευρώ για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου με τις αιτήσεις να διατίθενται από όλα τα κεντρικά και περιφερειακά τμήματα του ΕΕΣ» λέει στον Δρόμο ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

«Κλειστή» διαδικασία

Αντίθετα, αντί να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, στις 30 Ιανουαρίου ο διορισμένος πρόεδρος του ΕΕΣ Γιάννης Κίνιας (τυπικά εκλεγμένος αργότερα αλλά με ψηφοφορία μόνο μεταξύ των μελών του Δ.Σ.) με επιστολή του ενημερώνει πως πρόκειται να γίνουν αρχαιρεσίες μεταξύ μόνο των τακτικών μελών (χωρίς να ανακοινώνει το πότε ακριβώς) αλλά και να εγκριθεί το νέο Καταστατικό, που όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Στην επιστολή του ο κ. Κίνιας προβάλλει το έργο που ο ίδιος έχει επιτελέσει, με συχνές αναφορές στο πρώτο ενικό, κάνοντας στην ουσία προεκλογική εκστρατεία για την ανάληψη –και διά των εκλογών– της θέσης που κατέχει και σήμερα ως διορισμένος. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «ως νέος πρόεδρος, κατέβαλα κι εξακολουθώ να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια και προσωπικό χρόνο, ασχολούμενος με τη διαχείριση των καθημερινών, σοβαρών και καίριων, θεμάτων του ΕΕΣ, εις βλάβην των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, ως μαχόμενου δικηγόρου».

Επί όλων αυτών ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος απαντά:«Είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε ένας Εθνικός Σύλλογος που επιτέλους αποφάσισε να διευρύνει την κοινωνική συμμετοχικότητα στις εσωτερικές του διεργασίες και να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας του σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Την ευκαιρία όμως αυτή τη χάνουμε, με την απόφαση του κυρίου Κίνια που προαναγγέλλει καταστατική συνέλευση και εκλογές σε μία μόνο μέρα και με συμμετοχή μόνον των μέχρι σήμερα τακτικών μελών. Και όλα αυτά στο όνομα της φιλοδοξίας του διορισμένου κυρίου Κίνια να παραμείνει στην ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πάλι, λοιπόν, από την αρχή. Προαποφασισμένη ετυμηγορία, αρχαιρεσίες με λευκές εξουσιοδοτήσεις και επικύρωση την ίδια μέρα ενός νέου Καταστατικού που το προσχέδιό του μέχρι σήμερα δεν το γνωρίζουμε γιατί κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει κλειστό στα ντουλάπια της Λυκαβηττού 1».

Μιλώντας για την έξωθεν μαρτυρία του Ερυθρού Σταυρού και για την αποκατάσταση του ρόλου του στα μάτια των πολιτών ο κ. Μαμαντόπουλος λέει πως χάνεται μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία: «Αλήθεια, αυτόν τον Ερυθρό Σταυρό θέλουμε; Είχαμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε την καταστατική συνέλευση από καιρό και δεν έγινε. Είχαμε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουμε τη νέα πρόταση καταστατικού και δεν το κάναμε. Είχαμε την ευκαιρία να ξανακερδίσουμε την εκτίμηση και αποδοχή όλων αυτών που πιστεύουν στον Ερυθρό Σταυρό και δεν το κάναμε. Είχαμε την ευκαιρία της μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες από τον τόπο που διαμένουμε, αλλά το φοβηθήκαμε».

Έλλειψη οράματος

Ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος καταλογίζει έλλειψη οράματος για το ρόλο του Ερυθρού Σταυρού στη σημερινή διοίκηση. «Στον τομέα των δράσεων είναι σαφές ότι ο κύριος Κίνιας δεν γνωρίζει και δεν έχει θέσεις. Γι’ αυτό και με έγγραφό του ζητά από τους Τομείς, τις Διευθύνσεις και τα Περιφερειακά Τμήματα δράσεις και προτάσεις για να μας τα διαβάσει σαν θέσεις του την ημέρα των εκλογών. Και, βέβαια, αποφεύγοντας να τονίσει αυτά που θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θέτω στην κρίση των μελών του ΕΕΣ αλλά και ενώπιον της κοινωνίας τις θέσεις και τα όνειρα που έχω για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ιδέες και όνειρα για νέες δράσεις, εκσυγχρονισμό, λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα, ορθολογισμό, αξιοποίηση του δυναμικού μας, οικονομική ανασυγκρότηση και ουσιαστική προσφορά σε ανθρωπιστικό έργο. Έργο που θα αναδείξει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο την αναγκαιότητα της ύπαρξής μας που κινδυνεύει να χαθεί» λέει στον Δρόμο ο κ. Μαμαντόπουλος.

Πέρα από το όραμα για το μέλλον του Ερυθρού Σταυρού και την καταξίωση του ρόλου του στο κοινωνικό σύνολο, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιεράπετρας θέτει και το ζήτημα της προστασίας της περιουσίας του Ιδρύματος. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε ό,τι έχει απομείνει ακόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ακόμα περιουσία από τις δωρεές του παρελθόντος, όπως το Νοσοκομείο της Βούλας, το Κοριαλένειο – Μπενάκειο κ.ά. και κάποιοι, αυτή την περιουσία την έχουν βάλει στο μάτι» αναφέρει ο κ. Μαμαντόπουλος.

Να ξαναλειτουργήσει το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Προερχόμενος από έναν τόπο με τεράστια προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος στέλνει μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση για τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται στην Ιεράπετρα: «Το νοσοκομείο της πόλης υπολειτουργεί και ξέρω πως αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας. Χρειάζεται, άμεσα, η στελέχωσή του για να λειτουργήσουν οι βασικές του κλινικές 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Απαιτούνται τουλάχιστον 15 γιατροί, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την υγεία των συμπολιτών μας έχει πέσει στο Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης αλλά και στον Ερυθρό Σταυρό. Φροντίδα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να εξαλείψει τις αιτίες που κάνουν αναγκαία την ύπαρξή μας», λέει ο κ. Μαμαντόπουλος.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος

Ο συνταξιούχος χειρουργός είναι ένα πρόσωπο αναγνωρισμένης δράσης και προσφοράς στην Ιεράπετρα και όλη την Κρήτη. Είναι πρόεδρος του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα και εργάστηκε για χρόνια ως χειρουργός στο νοσοκομείο της πόλης πρωτοστατώντας στους αγώνες εναντίον της συνεχούς υποβάθμισής του, ειδικά μετά το σχέδιο των συγχωνεύσεων επί υπουργίας Λοβέρδου. Λόγω των τεράστιων ελλείψεων στο νοσοκομείο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και σήμερα, μετά τη συνταξιοδότησή του καλείται να συνδράμει σε περιπτώσεις δύσκολων χειρουργείων βοηθώντας τους συμπολίτες του με όποιο τρόπο είναι εφικτός. Είναι ο δημιουργός και «ψυχή» του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της πόλης, που λειτουργεί ήδη επί ένα χρόνο. Το 2010 βραβεύτηκε ως Γεραπετρίτης της Χρονιάς για την εθελοντική του δράση, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητά του για την άμισθη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 10.02.2015