ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ

Στόχος βανδάλων έγινε το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο σχολείο, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο ρατσιστικών φαινομένων λόγω της διεξαγωγής στο κτίριο μαθημάτων αλβανικής γλώσσας για παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών.

Το πρωί της Δευτέρας μαθητές και καθηγητές αντίκρισαν εικόνα καταστροφής σε αίθουσες του σχολείου τις οποίες είχαν διαρρήξει άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σπασμένα θρανία και καρέκλες, αναποδογυρισμένα έπιπλα και υλικά που… «εκτινάχθηκαν» από τα παράθυρα στο προαύλιο ήταν το αποτέλεσμα της δράσης των άγνωστων βανδάλων που προφανώς ήθελαν να στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

*cretapost.gr

Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ η Σήμανση έλαβε αποτυπώματα από τον χώρο του βανδαλισμού. «Αν και δεν έχουμε αποδείξεις που να συνδέουν την επίθεση με τα μαθήματα των αλβανικών που πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, εντούτοις το μυαλό όλων πάει εκεί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Λιόντος.

«Εξάλλου, και την ημέρα έναρξης των μαθημάτων αλβανικών είχαμε παρόμοιους βανδαλισμούς στο σχολείο, που αποκαταστάθηκαν πολύ γρήγορα από τον Δήμο Χανίων. Στη συνέχεια οργανώθηκε γιορτή για την υποδοχή των Αλβανών μαθητών από την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης» προσθέτει ο κ. Λιόντος.

Η ένταση στο σχολείο έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιανουαρίου, όταν μαθητές έκαναν κατάληψη για να αποτραπεί η έναρξη των μαθημάτων, με πρόσχημα ότι στα κάγκελα του σχολείου είχε κρεμαστεί μία αλβανική σημαία (σ.σ. η σημαία είχε όντως μπει εις γνώσιν του διευθυντή, αλλά μαζί με μία αντίστοιχη ελληνική, κατά τη διάρκεια υποδοχής των περίπου 25 μαθητών με την έναρξη των μαθημάτων).

Λόγω της κατάληψης τα μαθήματα ανεστάλησαν, ωστόσο στη συνέχεια παρενέβη η ΕΛΜΕ Χανίων και οι καθηγητές του σχολείου οι οποίοι συζήτησαν ενδελεχώς το θέμα με τους μαθητές.

Στο σχολείο έγινε ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 240 μαθητές, εκ των οποίων 150 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων, 87 κατά και βρέθηκαν και 3 λευκά.

Συνεπώς τα μαθήματα αλβανικών τις Κυριακές ξεκίνησαν και πάλι το απόγευμα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου, παρά τα συνθήματα που είχαν γραφτεί και παρά τα λάδια μηχανής που είχαν ρίξει το πρωί της ίδιας μέρας άγνωστοι μπροστά από τις αίθουσες.

Τότε μάλιστα είχαν βάλει και δικά τους λουκέτα σε κάποιες από αυτές ώστε να εμποδιστεί η είσοδος των παιδιών των μεταναστών.

Οι βανδαλισμοί του τελευταίου Σαββατοκύριακου δημιουργούν και πάλι ένταση στο συγκεκριμένο σχολείο ενώ το περιστατικό καταδικάζει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τάσσεται σαφώς υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων, όπως ήταν και η αρχική απόφαση της Σχολικής Επιτροπής.

(Κεντρική φωτογραφία: Το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, όπου αναρτήθηκε η αλβανική σημαία).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.03.2018