+

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ: «ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΜΠΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινώντας από το Ηράκλειο, όπου χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προέβλεψε την επιβολή ενός 5ου Mνημονίου στην Ελλάδα προσδιορίζοντας μάλιστα και το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που θα φτάσουν στο 10% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και το 1ο Mνημόνιο του 2011.

«Ακόμα και αν με κάποιον μαγικό τρόπο στις Βρυξέλλες επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης, θα πρόκειται για ασπιρίνη σε καρκινοπαθή» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το έλλειμμα στην Ελλάδα θα φτάσει για το 2020 στο 15%. «Iσως ένα μέρος από αυτό το έλλειμμα αποσβεστεί από μια πιθανή ανάκαμψη το 2021, ωστόσο η δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα θα σημαίνει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 10% του ΑΕΠ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας» είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ως απάντηση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε τη στήριξη και προστασία των πολιτών με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα πρότεινε το κούρεμα των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, τα Tαμεία και τις τράπεζες, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το 2021. «Είναι παράλογο να ζητά το κράτος π.χ. από έναν ξενοδόχο της Κρήτης να προπληρώσει φόρο για το ‘21 με βάση τα έσοδα του ‘19, τα οποία όμως λόγω της πανδημίας δεν είχε μέσα στο 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δημοσιονομικό κόστος

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που προτείνει, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως στην ουσία θα πρόκειται για μια «επένδυση» του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα. «Πάρτε το ίδιο παράδειγμα με το ξενοδοχείο. Αν το κράτος επιμείνει στην προκαταβολή φόρου με βάση ανύπαρκτα έσοδα, τότε το ξενοδοχείο θα κλείσει και άρα δεν θα ξαναέχει ποτέ τη δυνατότητα να πληρώνει φόρους ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα πρέπει να πληρώσει και επιδόματα ανεργίας στους εργαζόμενους που θα μείνουν στον δρόμο. Αν το κράτος στηρίξει τώρα την επιχείρηση, στην ουσία εξασφαλίζει και τα μελλοντικά του έσοδα» μας απάντησε.

Αναφερόμενος ειδικά στα θέματα της Κρήτης ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε πως πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων τόσο για γεωπολιτκούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ τάχθηκε εναντίον της μετατροπής της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες σε καζίνο, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για κατάργηση του υπερταμείου και υπαγωγή όλων των ακινήτων του Δημοσίου σε μια Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας.

Σε αυτή πρότεινε να ενταχθεί και η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι μετοχές του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, όπως προέβλεψε, σύντομα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση και αυτή τη φορά θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Γ. Βαρουφάκης σήμερα επισκέπτεται την Ιεράπετρα, όπου θα ενημερωθεί για τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στο αιολικό πάρκο της Επισκοπής που αδειοδοτήθηκε παράνομα από τα ΚΑΣ παρά τις παραβάσεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, ενώ αύριο θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.07.2020