+

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Επτά γέφυρες κατέρρευσαν συνολικά στον συγκεκριμένο δήμο, ενώ εξήντα χωριά της ευρύτερης περιοχής παρέμεναν χωρίς οδική πρόσβαση. Τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης στα Χανιά. Χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. προανήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης, που βρέθηκε στην Κρήτη όπως και οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Σταθάκης και Ντόρα Μπακογιάννη.
Τον πέμπτο νεκρό από παράσυρση σε χείμαρρο μετρά από χθες η Κρήτη, καθώς εντοπίστηκε περίπου στη μία το μεσημέρι νεκρός ο κτηνοτρόφος από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου, που αγνοούνταν επί ένα 24ωρο.

Ο άτυχος άντρας, πατέρας πέντε παιδιών, βρέθηκε σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το σημείο όπου παρασύρθηκε το όχημά του.

Με αφορμή το νέο τραγικό περιστατικό ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, Νίκος Λαγουδάκης, έκανε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη διακινδυνεύουν τη διάσχιση χειμάρρων υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους και τις δυνατότητες των οχημάτων τους.

Σε επίπεδο υποδομών, ο Δήμος Πλατανιά χαρακτηρίζεται βομβαρδισμένο τοπίο, με συνολικά επτά γέφυρες να έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία των ποταμών Αλικιανού και Κλαδισού.

Επιτόπου χθες βρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, οι οποίοι επιθεώρησαν τα σημεία των καταστροφών.

Ο Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης με 10 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, ενώ κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών θα παραμείνουν στο νησί και τις επόμενες ημέρες για την εκπόνηση σχεδίων πλήρους αποκατάστασης σε διάφορα σημεία του Νομού Χανίων.

Στην περιοχή χθες το απόγευμα βρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος προανήγγειλε την τοποθέτηση ειδικών γεφυρών του Στρατού τύπου Μπέλεϊ κατ’ αρχάς στη γέφυρα του Πλατανιά ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση των Χανίων με τον Πλατανιά, την Κίσσαμο και το Κολυμπάρι και σε ακόμα ένα σημείο κομβικού δρόμου της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά.

Χθες το απόγευμα έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας δώδεκα οχήματα του Ελληνικού Στρατού, ικανά να κατασκευάσουν 2 γέφυρες προς άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία.

«Πρωτοφανή φαινόμενα»

Σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης χαρακτήρισε πρωτοφανή τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα Χανιά τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης σε ένα μήνα, ξεπερνώντας αντίστοιχα ποσοστά της Νορβηγίας που είχαν να σημειωθούν από το 1986.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως και οι υποδομές στο οδικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένες και χρειάζεται πλέον γενναία χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάσταση των ρυθμών ζωής των κατοίκων.

Μέχρι χθες το βράδυ χωρίς οδική πρόσβαση παρέμεναν περισσότερα από 60 χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά και στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων.

Στα Χανιά μετέβη το βράδυ της Δευτέρας και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές θα πραγματοποιήσει σήμερα και κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.02.2019