+

ΒΡΑΚΟΦΟΡΟΙ… ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ

Θα έχετε ακούσει πολλά για τη λεβεντιά της Κρήτης, για τους περήφανους και αδούλωτους Κρητικούς, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, που την τιμή και την περηφάνια τους, την έχουν υπέρτατη αξία.

Εν πολλοίς, όλα αυτά είναι σωστά. Και κατά βάση καταγράφονται με θετικό πρόσημο στη συλλογική μνήμη του νησιού. Όσο κι αν έχει θολώσει η αληθινή λεβεντιά από τα καπετανιλίκια και τους μαυροφορεμένους μπράβους, που κι αυτοί ενδημούν εδώ κάτω.

Και για την ομορφιά της μαντινάδας πολλά θα έχετε ακούσει και για τα στοιχεία εκείνα του κρητικού πολιτισμού που τον κάνουν ξεχωριστό. Κι εδώ όμως υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μετά τα σαλιαρίσματα του σκηνοθέτη Σμαραγδή προς τον Σαμαρά για να πάρει μια επιδότηση, ήρθε κι άλλο κρούσμα με τα κάλαντα του Συλλόγου Βρακοφόρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι μαντιναδολόγοι της Κρήτης βγάζουν αριστουργήματα αλλά υπάρχουν κι άλλοι, που κάνουν μόνο δημόσιες σχέσεις. Και φέτος βγάλανε κάτι σαν κι αυτό: «Αν είχε Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα η χώρα, δεν θα ΄χε το κατάντημα που είχε μέχρι τώρα. Από την Κρήτη ήρθαμε δύο λόγια να σας πούμε, μαζί με σας, πρωθυπουργέ, κι εμείς καρδιοχτυπούμε. Πετύχατε η χώρα μας ορθή να παραμείνει στη διεθνή τη λαίλαπα, στης κρίσης το καμίνι».

Μην ανησυχήσετε, δεν έχασε ξαφνικά η Κρήτη τα λογικά της. Κι εδώ επιχορηγήσεις παίζουν προς τον Σύλλογο και εδώ η κολακεία είναι το μέσο για περισσότερο χρήμα. Δεν είναι δικό μου το ρεπορτάζ. Τα αποκάλυψε πρόσφατα, ο Αλέκος Ανδρικάκης,  παλιός συνάδελφος που την ξέρει καλά την πατρίδα του, την Κρήτη.

Ο ίδιος μας θύμισε πως ο πρόεδρος του ίδιου Συλλόγου όταν ο Σαμαράς έριχνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη του είχε απαγγείλει: «Έτσι, τα φέραν οι καιροί κι οι βουλισμένοι χρόνοι, να κελαηδεί ο κόρακας και να σιωπά τ’ αηδόνι…».

Να μην ανησυχήσετε. Θλιβερές παραφωνίες είναι σε ένα νησί που συνεχίζει να βγάζει λεβέντες με μπέσα αλλά και κοριτσόπουλα που το λέει η καρδούλα τους.

Καλή χρονιά!

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 02.01.2014