+

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ

Την ακούραστη ενέργεια ενός ανθρώπου που πάλεψε για την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία όλων των πολιτών και ιδίως των κατατρεγμένων του κόσμου, μας στέρησε ο κορονοϊός.
Ο Γιάννης Αυγουστάκης, που διετέλεσε γραμματέας του Δικτύου Κοινωνική Αλληλεγγύης Ηρακλείου έφυγε στα 66 του χρόνια χτυπημένος από τον κορονοϊό. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στο Ηράκλειο και συνέβαλε καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών εκείνων που χτυπήθηκαν πιο πολύ τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η όρεξη του για δουλειά και προσφορά τράβηξε συχνά από το μανίκι και εμάς τους νεώτερους. Μία από τις σημαντικές εκδηλώσεις που οργάνωσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ήταν η έκθεση «MADE IN EUROPE» του σκιτσογράφου της «Εφ.Συν.» Μιχάλη Κουντούρη στο Ηράκλειο με θέμα το προσφυγικό, τον Φεβρουάριο του 2017.

Από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που μοιραία περνούσαν όλα από τα χέρια του, όπως ακριβώς τον περιγράφουν στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή τους  τα μέλη του Δικτύου Κοινωνική Αλληλεγγύης:

«Οργανωτικός, δοσμένος στους συμπολίτες του και τους συναγωνιστές του, έλυνε όλα τα προβλήματα, σχεδίαζε σημαντικές εκδηλώσεις για τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας και μετά καθόταν σε μια γωνιά, μακριά από το φως να τις απολαύσει».

Ο Γιάννης Αυγουστάκης υπήρξε συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία και της «Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες» η οποία για τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα 13-14 και 20-21 Μαρτίου θα συλλέγει τρόφιμα μακράς διαρκείας για ανθρώπους που μένουν στην πόλη και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια. Η δράση οργανώνεται «ως φόρος τιμής στις ενέργειες που ο ίδιος πάντα επιδίωκε, μακριά από φιλανθρωπίες “από τα πάνω” αλλά με μια αίσθηση καθήκοντος απέναντι σε αυτούς που τους ταλάνιζε η οικονομική κρίση, ο πόλεμος, οι κακουχίες, τα προβλήματα και ζητήματα υγείας ενός σχεδόν διαλυμένου ΕΣΥ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Η Εφ.Συν. αποχαιρετά με θλίψη τον Γιάννη Αυγουστάκη και στέλνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δημοσιεύτηκε στο Efsyn.gr, στις 11.03.2021