+

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

Τουλάχιστον τρία σχολεία στην Κρήτη έμειναν κλειστά την εβδομάδα που πέρασε, λόγω κατάληψης όχι από τα παιδιά αλλά από τους γονείς τους. Στην Τύλισο Ηρακλείου, στη Σητεία και στα Ανώγεια γονείς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κλείδωσαν τις πόρτες των δημοτικών σχολείων απαιτώντας την πρόσληψη δασκάλων για την κάλυψη των τεράστιων κενών. Οι αντιδράσεις προήλθαν μετά την αθέτηση των υποσχέσεων που λαμβάνουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ενώ ήδη έχει παρέλθει η μισή εκπαιδευτική περίοδος.

Στην Τύλισο οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποκλείσουν ακόμα και τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το χωριό τους, προκειμένου να επιτύχουν μια δέσμευση για την άμεση αποστολή δασκάλου. Μέχρι σήμερα, ενώ το σχολείο είναι 4θέσιο, υπηρετούν μόνο δύο δάσκαλοι οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε 59 παιδιά.

Όπως λένε οι γονείς, η ειρωνεία είναι ότι στο σχολείο αυτό μεταφέρθηκαν πριν από δύο χρόνια και παιδιά από γειτονικά χωριά, που είδαν τα σχολεία τους να συγχωνεύονται προκειμένου να δημιουργηθούν πιο μεγάλες και πιο λειτουργικές σχολικές μονάδες. «Συγχώνευσαν τα σχολεία αλλά δεν άθροισαν και τους δασκάλους», λένε οι κάτοικοι της Τυλίσου, που βλέπουν πλέον τα παιδιά τους να μην έχουν ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Στα Ανώγεια η έλλειψη δασκάλων οφείλεται, εκτός από την αβελτηρία του υπουργείου και τις μνημονιακές πολιτικές, και στην απροθυμία πολλών δασκάλων να αναλάβουν τις θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. «Τους καταλαβαίνουμε», λένε παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι των Ανωγείων, που αναγνωρίζουν ότι είναι μεγάλο το κόστος καθημερινής μετακίνησης και ειδικά με τα πενιχρά εισοδήματα που έχει σήμερα ένας δάσκαλος. «Ωστόσο και εμείς οφείλουμε να παλέψουμε για τη μόρφωση των παιδιών μας, δεν μπορεί να έχει περάσει η μισή χρονιά και να λείπουν οι μισοί δάσκαλοι από το σχολείο. Ας δώσουν παραπάνω μοριοδότηση και επιδόματα για να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να έρχονται ως εδώ οι δάσκαλοι», λέει από το κατειλημμένο δημοτικό σχολείο Ανωγείων η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αμαλία Ανδρεαδάκη.

Όμοια είναι η κατάσταση και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με τους γονείς να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον Δεκέμβριο για την έλλειψη δασκάλων και τις υποσχέσεις πλέον να πέφτουν στο κενό. «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, η κατάληψη είναι το μόνο μας μέσο αντίδρασης μήπως ακουστούμε και έρθουν επιτέλους οι απαιτούμενοι δάσκαλοι στο σχολείο», λέει ο Κυριάκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς προτείνουν στους αρμοδίους ακόμα και να πληρώσουν οι ίδιοι για τους μισθούς των δασκάλων, προκειμένου να τους δουν μέσα στην τάξη, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την κατάρρευση της δωρεάν Παιδείας. Η απάντηση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι αρνητική, όχι επειδή δεν θα ήταν μια βολική λύση για τους ιθύνοντες, αλλά επειδή δεν πρόκειται για μια σύννομη διαδικασία. Πάλι καλά…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 28.01.2014