+

ΓΟΡΤΥΝΑ: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΛΟΓΩ… ISIS

Την πόρτα του στους πρόσφυγες που ίσως μεταφερθούν στην Κρήτη έκλεισε ο Δήμος Γόρτυνας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία επικράτησαν ακραίες φωνές από συγκεντρωμένους κατοίκους που αρνήθηκαν να φιλοξενήσει ο τόπος τους «κακοποιούς και φανατικούς ισλαμιστές».  

Αν και από την πλευρά του δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη έγινε προσπάθεια να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, εντούτοις μερίδα δημοτικών συμβούλων και από την παράταξή του υποχώρησαν στην αφόρητη πίεση ομάδας των συγκεντρωμένων κατοίκων και συνηγόρησαν στο «κλείσιμο» του Δήμου για τους πρόσφυγες.

Στην τελική ανακοίνωση, που τέθηκε προς ψηφοφορία με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου κ. Ανωγιειανάκη, αναφέρεται:

Η πατρίδα μας, αν και λαβωμένη, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Σ΄ αυτά τα μαθήματα ο Δήμος Γόρτυνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώνει «παρών» και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αφού αφουγκραστήκαμε τη γνώμη των dημοτών μας και  με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί.

*e-messara.gr

Αρκετές μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κυκλοφορούσε ευρέως στην περιοχή κείμενο με την υπογραφή ενός ιδιώτη, μέλους του ΕΠΑΜ, το οποίο καλούσε τους πολίτες σε μαζική παράσταση στη συνεδρίαση «για να σώσουμε τον τόπο και τα παιδιά μας» καθώς τα χωριά της ενδοχώρας της Μεσσαράς «διαλέχτηκαν για να σηκώσουν το βάρος του σκληροπυρηνικού κομματιού του ΙSIS».

Αφορμή για τις συγκεκριμένες φήμες δόθηκε και από «περίεργο» έγγραφο του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος προς τον Δήμο Γόρτυνας με το οποίο ζητούσε να οριστούν οι ομάδες Πολιτικής Άμυνας για τα χωριά της περιοχής, διαδικασία που κατά τα φαινόμενα είναι τυπική σε περιόδους προετοιμασίας για την αντιπυρική προστασία κτλ.

Το συγκεκριμένο έγγραφο πάντως πυροδότησε φήμες για αναδιοργάνωση των μονάδων πολιτικής άμυνας λόγω της επικείμενης εμφάνισης «εξωτερικού εχθρού» στην περιοχή κτλ.

Όλα αυτά οδήγησαν στην αντίδραση των κατοίκων της Γόρτυνας, με αρκετές δόσεις συνωμοσιολογίας και σε εν τέλει σε μια δημοτική απόφαση που κινείται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ως προς την κοινή θέση της ολομέλειας των δήμων της Κρήτης.

Λίγες μέρες πριν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης είχε πάρει ομόφωνα θετική θέση ως προς την εγκατάσταση προσφύγων και στο νησί εφόσον κριθεί αναγκαίο και με συγκεκριμένους όρους.  

Αποστάσεις από το ΕΠΑΜ

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητα του επίμαχου κειμένου αλλά και της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Γόρτυνας, πληροφορίες από το ΕΠΑΜ Ηρακλείου μιλούν για σαφείς αποστάσεις του κόμματος από τη συγκεκριμένη κίνηση και ειδικά από το περιεχόμενο του κειμένου που διακινήθηκε.

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ένα μέλος μας να εκδώσει ένα κείμενο αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει συνολικά τη θέση του κόμματός μας, λένε στην «Εφ.Συν.» μέλη του κόμματος από το Ηράκλειο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση στο ίδιο πνεύμα. 

(Κεντρική φωτογραφία: Εικόνα από την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας. *e-mesara.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.03.2016