+

ΔΕΣΜΕΥΣΗ 6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Εξι εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων στα Χανιά αποφάσισε να δεσμεύσει η κυβέρνηση.

Το ιστορικό κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Τζανακάκη, στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο της πόλης και καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας και βουλευτής του νομού σε δήλωσή του αναφέρει: «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσόν των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε μέσα από το κτίριο. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τα αίτια της φωτιάς, ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου το οποίο έμενε στο κτίριο, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν ευθύνεται για τη φωτιά.

Το κτίριο χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο και χρησιμοποιήθηκε ως κτίριο των ιταλικών στρατώνων, ενώ αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης κι είχε κριθεί διατηρητέο.

Στη σύγχρονη εποχή αποτελούσε τη στέγη του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε και τα εκθέματα είχαν μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, το εν λόγω κτίριο, έκτασης 3.000 τ.μ., είχε ζητήσει ο δήμος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να το ανακαινίσει και να στεγάσει εκεί το δημαρχείο της πόλης.

Στην «αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» απέδωσε την καταστροφή του πρώην μουσείου η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η χθεσινή καταστροφή ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτίρια της πόλης των Χανίων οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αφύλακτο και εγκαταλελειμμένο κατέληξε χθες το βράδυ ολοκληρωτικά κατεστραμμένο» αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει: «Απαιτείται άμεσα, σήμερα κιόλας, να κινηθούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί στον Δήμο Χανίων, ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αναστήλωσή του».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.07.2018