ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ: «ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για αλλαγές στην Υγεία κατ’ εντολή της Task Force και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων μιλά στον Δρόμο ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή το σχεδιασμό για τη μεταφορά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία. Ο κ. Βαρνάβας τονίζει πως ο μόνος σχεδιασμός που υπάρχει είναι να δείξουν στην τρόικα 10.000 διαθεσιμότητες μέσα στον επόμενο μήνα και προειδοποιεί για το χάος που θα επακολουθήσει στα νοσοκομεία στέλνοντας με μαθηματική ακρίβεια τους ασφαλισμένους στους ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Χαρακτηρίζει ανύπαρκτο το σχεδιασμό και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που θα μεταφερθούν καταγγέλλοντας πως προωθείται «καθεστώς ομηρίας» για χιλιάδες επιστήμονες που θα μετατραπούν σε «παιδιά για όλες τις δουλειές»…

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τη μεταφορά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία;
Στην ουσία θα πρόκειται για διάλυση του ΕΟΠΥΥ αλλά και για σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού θα μεταφερθούν εκεί χιλιάδες ασθενείς, χωρίς όμως να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Σε ποια νοσοκομεία όμως, στα ίδια που μέχρι σήμερα υπολειτουργούν, με κλειστές τις μισές χειρουργικές αίθουσες καθώς και 200 κλίνες εντατικής;

Πάντως η υπόσχεση για 24ωρη εξυπηρέτηση για όλους τους ασφαλισμένους ακούγεται δελεαστική…
Είναι το περιτύλιγμα μιας πολιτικής που στέλνει ολοταχώς τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία. Χρόνια τώρα λέγαμε πως ο φόρτος πρέπει να φύγει από τα νοσοκομεία και να πάει στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
Και ο υπουργός κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Στην πράξη θα αποδειχτεί πως οι πολίτες δεν θα μπορούν πια να εξυπηρετηθούν και μόνη τους λύση θα είναι οι ιδιώτες γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα.

Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης;
Φυσικά. Ποιος θα πληρώνει στο εξής για τέτοιου είδους παροχή Υπηρεσιών Υγείας; Θα είναι λογικό για τους πολίτες να κρατούν τα χρήματά τους, θεωρώντας πως στη δύσκολη στιγμή θα τα χρειαστούν για να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Το ξέρουν πολύ καλά αυτό και ήδη σπρώχνουν τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο σχεδιασμός ταυτίζεται με τα συμφέροντα των ιδιωτών παρόχων Υγείας;
Δεν είναι πια μυστικό. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως όταν συζητούσαμε το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρίσταντο και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, οι κ.κ. Σπανός και Βουγιούκας. Όταν μάλιστα διαμαρτυρηθήκαμε, τόσο οι γιατροί όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε την ευθύνη της πρόσκλησής τους και είπε πως τους κάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κρεμαστινός. Εμείς τονίσαμε και εκεί πως κάποιοι μυρίστηκαν το πτώμα της δημόσιας Υγείας και ήρθαν να αρπάξουν κομμάτι…

Με ποιες εργασιακές σχέσεις θα ενταχθούν στο ΕΣΥ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ;
Αυτό παραμένει σκόπιμα θολό και ασαφές. Προφανώς για την πλήρη ένταξη των γιατρών αυτών απαιτούνται νέες οργανικές θέσεις. Οι θέσεις όμως δεν υπάρχουν, ούτε και προβλέπεται να προκηρυχθούν. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το εργασιακό, ασφαλιστικό και μισθολογικό καθεστώς των γιατρών αυτών. Στην ουσία σχεδιάζεται ένα καθεστώς ομηρίας των γιατρών αυτών, που θα αποτελούν τα «παιδιά για όλες τις δουλειές» και θα τρέχουν να καλύπτουν τρύπες του συστήματος, υπό το φόβο της διακοπής της σύμβασής τους. Νομίζω το έχουν καταλάβει και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και είναι προς τιμήν τους που ζητούν να πάνε στο ΕΣΥ. Να πάνε όχι αυτομάτως, αλλά με κρίσεις και ως ισότιμοι με τους γιατρούς στα νοσοκομεία.

Και οι υπάρχουσες ιατρικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ τι θα απογίνουν;
Άγνωστο. Δεν τους ενδιαφέρει καν, το μόνο που τους απασχολεί είναι να δείξουν μέσα στον επόμενο μήνα 10.000 διαθεσιμότητες στην τρόικα και επέλεξαν τον ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ολόκληρες κτιριακές μονάδες εγκαταλειμμένες στην τύχη τους.

Ο υπουργός υπόσχεται προϋπολογισμούς ανά περιφέρεια για την κάλυψη των αναγκών σε τοπικό επίπεδο. Αυτό δεν ήταν και ένα πάγιο αίτημα των γιατρών;
Ναι, ήταν και είναι ακόμα. Προσέξτε όμως και πάλι τα πράγματα γίνονται αντίστροφα. Εμείς εδώ και χρόνια ζητάμε να λειτουργούν οι επτά υγειονομικές περιφέρειες δημοκρατικά, να διαπιστώνουν τις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο, και να μπορούν να δεσμεύουν το αντίστοιχο κομμάτι του προϋπολογισμού για τις ανάγκες αυτές ανά περιφέρεια. Σήμερα ο υπουργός μιλά για έναν «κλειστό» περιφερειακό προϋπολογισμό, τον οποίο θα τον δίνει σε κάθε περιφέρεια, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί και θα λέει με αυτόν βγάλτε τα μάτια σας.

Μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού;
Και αυτό μπαίνει στις εξαγγελίες με τη μορφή περιτυλίγματος. Είναι μια συζήτηση που κρατάει χρόνια αλλά εμείς μιλάμε για μια «Ομάδα Υγείας» στην Πρωτοβάθμια. Δεν αρκεί μόνο ένας γιατρός αλλά σε κάθε μονάδα θα πρέπει να υπάρχει ο Κοινωνικός λειτουργός, ο ψυχολόγος, ο νοσηλευτής και το διοικητικό προσωπικό ώστε να υπάρχει αυτό που λέμε «ολιστική» προσέγγιση κάθε προβλήματος. Και φυσικά αυτή η Ομάδα θα πρέπει να είναι σε επαφή με άλλους φορείς όπως οι Δήμοι, για να λύνονται εν τη γενέσει τους πολλά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Η εξαγγελία για τον οικογενειακό γιατρό αποτελεί ακόμα μία φούσκα του υπουργού και ξέρει και ο ίδιος πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Τελικά, οι αλλαγές αυτές, το σχέδιο που σας παρουσιάστηκε, καταρτίστηκε από γιατρούς ή από τεχνοκράτες;
Είναι αλήθεια πως ο υπουργός στη Βουλή δεν εμφάνισε καν ένα γραπτό κείμενο, ήρθε με ένα σχέδιο ιδεών τις οποίες πρότεινε μια «σκοτεινή» επιτροπή, που όρισαν ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς αιρετούς, μόνο με διορισμένα στελέχη για τα οποία δώσαμε μάχη ακόμα και για να μας πουν ποιοι είναι. Τους παρομοίασα στη Βουλή με τους «κρυφούς μάρτυρες Α και Β» που παρουσιάζονται σε κάποιες δίκες. Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι ακόμα και οι διορισμένοι δεν κατάφεραν να ομοφωνήσουν και όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης οι προτάσεις της επιτροπής διαμορφώθηκαν κατά πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος περιλαμβάνει και δημόσιες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής, με διασκέψεις υψηλού επιπέδου…
Ήταν ακόμα μια φιέστα με τίτλο Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στο τομέα της Υγείας: βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών. Το μόνο που ακούσαμε ήταν οι γνωστοί κουτσαβακισμοί του πρωθυπουργού ότι «θα πατάξουμε, θα καταστείλουμε» κ.λπ. Η εκδήλωση σχεδιάστηκε από την Τask Force και στην ουσία εξέθεσε και στους Ευρωπαίους τις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει για την Υγεία ο κ. Ράιχενμπαχ εδώ και ένα χρόνο. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, πλέον, δεν αισθάνεται την ανάγκη ούτε καν να κρύψει ότι οι αποφάσεις, δε, λαμβάνονται εντός της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 16.12.2013