+

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΕΑΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Δικαιωμένος εν μέρει, αλλά ανήσυχος για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και το πέπλο φόβου που πλανάται πάνω από τα Χανιά δηλώνει ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας μετά την καταδικαστική απόφαση για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων επέβαλε ποινές 4 χρόνων στους δύο από τους τρεις δράστες της επίθεσης εις βάρος του γιατρού το βράδυ της 25ης Μαρτίου σε κεντρικό σημείο της πόλης και ενώ είχε προηγηθεί προπηλακισμός μεταναστών από τα ίδια άτομα.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, ενώ ένας ακόμα νεαρός αθωώθηκε αφού αν και φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες, εντούτοις δεν αναγνωρίστηκε από τον παθόντα. Σε έναν από τους δύο καταδικασθέντες επιβλήθηκε και πρόσθετη ποινή 10 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις ως προς τους χειρισμούς της αστυνομίας, με την αποστολή ελλιπούς δικογραφίας, με την άρνηση να λάβουν καταθέσεις από βασικούς αυτόπτες μάρτυρες, ακόμα και με την απουσία από το φάκελο, του βίντεο από κάμερα καταστήματος που έδειχνε επακριβώς το περιστατικό της επίθεσης. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι στο φάκελο της δικογραφίας δεν υπήρχε καν κατάθεση αστυνομικού υπαλλήλου ενώ αδιευκρίνιστες παρέμειναν και οι συνθήκες σύλληψης των δραστών.

Βασικό αίτημα της πολιτικής αγωγής ήταν να παραπεμφθεί η δίκη στο κακουργιοδικείο, καθώς από τα στοιχεία που υπήρχαν ήταν σαφές πως επρόκειτο για οργανωμένη ρατσιστική επίθεση, από ομάδα που είχε συγκεκριμένη δομή και περιελάμβανε εκτός από τους δράστες και άλλα πρόσωπα που είχαν το ρόλο του τσιλιαδόρου. Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 25ης Μαρτίου και ο 32χρονος γιατρός Δημήτρης Μακρέας, μπήκε στο στόχαστρο των ρατσιστών επειδή έτυχε να βρεθεί στον ίδιο χώρο με μετανάστες που λίγο πριν είχαν δεχτεί προπηλακισμούς από ομάδα νεαρών. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος υποστήριξε, φαίνεται πως είχε στοχοποιηθεί λόγω της δράσης του στο Κοινωνικό Ιατρείο και της βοήθειας που προσφέρει σε μετανάστες. Έτσι γύρω στις 9 το βράδυ και ενώ αποχωρούσε από το Στέκι Μεταναστών δέχτηκε πισώπλατο χτύπημα με καδρόνι στο κεφάλι και στη συνέχεια γρονθοκοπήθηκε άγρια από την ομάδα των ρατσιστών με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με σοβαρά τραύματα για 5 ημέρες.

Παρά την ελλιπή δικογραφία ο δικηγόρος του γιατρού, Δημήτρης Φουράκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση «αναλογικά με τον βαθμό του δικαστηρίου». Οι ποινές των τεσσάρων ετών επεβλήθησαν χωρίς αναστολή αλλά η έφεση που άσκησαν οι κατηγορούμενοι έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό και συνεπώς δε θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Η ποινή δεν είναι εξαγοράσιμη, ενώ για να δοθεί αναστολή τέθηκε όρος στους δύο καταδικασθέντες να καταβάλουν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο καθώς είχαν εξουσιοδοτήσει τους συνηγόρους τους.

Με το άκουσμα της απόφασης ο ίδιος ο γιατρός ξέσπασε σε κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου, μιλώντας για ηθική δικαίωση και χαρακτήρισε την απόφαση μήνυμα έναντι μιας ομάδας περίπου 40 ατόμων που δρουν στα Χανιά, στα όρια του νόμου και ρίχνουν βαριά σκιά στην πόλη. Στο πλευρό του 32χρονου γιατρού βρέθηκαν δεκάδες πολίτες από τα Χανιά, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 07.04.2015