ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Κάλεσμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς απηύθυνε από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ξεκινώντας τη διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Κρήτη ο τέως πρωθυπουργός συναντήθηκε με φίλους και μέλη του κόμματος στο Κολυμπάρι, ενώ αργότερα μίλησε σε συνάντηση με πολίτες στις Μουρνιές, τόπο καταγωγής του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου επισκέφθηκε και το σπίτι του μεγάλου πολιτικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του isyriza δίνοντας βάση στην ενεργό συμμετοχή των μελών: «Στόχος μας είναι να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία. Για μας, η δική σας παρουσία και η δική σας συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο μας. Ο δικός μας στόχος είναι να αποκτήσουμε μια αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση και επαφή με όλους εσάς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για ένα συνέδριο «μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης».

Αναφορές στην Κρήτη

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην Κρήτη, η οποία και στις προηγούμενες εκλογές έδωσε καθολική πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να τη χαρακτηρίζει «κάστρο της δημοκρατίας και της προόδου», ενώ και η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Κρητικοί περιελάμβανε ρακές αλλά και μαντινάδες.

Μία από αυτές είχε και πολιτικό περιεχόμενο με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών και του την απήγγειλε ένας από τους παρευρισκόμενους στην πρώτη συνάντησή του με πολίτες στο Κολυμπάρι λέγοντας: «Τη Συμφωνία των Πρεσπών πολλοί την εμισούνε και εδά να μην καταργηθει ούλοι παρακαλούνε».

Ο τέως πρωθυπουργός πήρε κατάλληλη πάσα επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για την υπόθεση του Μακεδονικού και ακόμα τρία αφηγήματα που «δεν της βγήκαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Βρέθηκαν μαζί με ακραίους στις διαδηλώσεις κρατώντας την ελληνική σημαία -λέγοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια- και την επόμενη μέρα βγήκαν να πουν ότι είναι μια συμφωνία την οποία θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αριθμώντας τα άλλα τρία αποτυχημένα αφηγήματα της παρούσας κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πρωτίστως στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στην οικονομία, θυμίζοντας τον στόχο για ανάπτυξη 4% που μειώθηκε άμεσα στο 2%, τις υποσχέσεις για ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων που μετατράπηκαν σε φωτογραφικές διατάξεις για επιδοτήσεις σε ημετέρους, αλλά και τη βαθιά επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό αλλά και στο σκάνδαλο της Novartis.

«Είναι δειλοί»

«Μας κατηγορούσαν ότι δήθεν εμείς ανοίξαμε τα σύνορα και ήρθαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πατρίδα μας και όταν ήρθαν παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πρόβλημα γεωπολιτικής φύσεως», είπε μεταξύ άλλων, ενώ για το σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας εξήγησε γιατί η Ν.Δ. δεν περιέλαβε και τον ίδιο στους ελεγχόμενους από την εξεταστική επιτροπή: «Δεν με περιλαμβάνουν από τον φόβο τους -γιατί είναι και δειλοί- μη τυχόν και γίνουν περίγελως στη διεθνή κοινότητα που βλέπει και παρακολουθεί και γνωρίζει ποιοι έκαναν το σκάνδαλο και ποιοι το ανέδειξαν, και ζητάνε τώρα και τα ρέστα».

Η χθεσινή περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε στα Σφακιά, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί περιοχές του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα τα Σελλιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου, το Πέραμα Μυλοποτάμου και θα καταλήξει σε συγκέντρωση στην Πλατεία Σοχώρας, στις 19.30 στην πόλη του Ρεθύμνου.