+

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, τώρα που η διαπραγμάτευση κορυφώνεται και τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέλος. Η λύση που δεν έχει κούρεμα του χρέους ΔΕΝ είναι λύση. Ό,τι δεν μειώνει το ποσό που φορτώθηκε στην πλάτη μας ΔΕΝ είναι λύση. Ό,τι δεν καθαρίζει τώρα τους λογαριασμούς μας αλλά φορτώνει το βάρος και στις επόμενες γενιές ΔΕΝ είναι λύση. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεδριακές του αποφάσεις.

Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε και οι περισσότεροι από μας που ψηφίσαμε. Αλλά παγκοσμίως το «κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, και για τους οικονομολόγους και για μας, συνεπάγεται απλές μαθηματικές πράξεις. Το μισό των 320 δισ. είναι το 160 δισ. Και για τους οικονομολόγους και για τους απλούς πολίτες. Και για μένα και για τον Βαρουφάκη.

Η διεθνής διάσκεψη για το χρέος, το κούρεμα της ονομαστικής του αξίας ήταν από τις βασικές θέσεις. Για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους είχαν υπογράψει σημερινοί υπουργοί όπως ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και η Βαλαβάνη. Ακόμα εκεί είναι οι υπογραφές τους, στη λίστα, ανάμεσα στους τόσους άλλους που το ζητούσαν.

Ελπίζω όλα αυτά να μην ακούγονται ήδη πολύ ουτοπικά στους διαδρόμους των Βρυξελλών και δεν ισχυρίζομαι πως είναι εύκολο να τα βάλεις με τα λιοντάρια όταν είσαι μέσα στο λάκκο. Μα δεν είσαι μόνος σου, είναι και χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο. Αυτό που λέγαμε τόσο καιρό ότι μετά τις εκλογές αρχίζει ο πραγματικός αγώνας. Κρατήστε μέχρι τέλους και θα είναι ακόμα περισσότεροι στις πλατείες όλου του κόσμου. Αν υποχωρήσετε μπορεί και να στραφούν εναντίον σας. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν όμως, αυτή η απογοήτευση δε θα έχει γυρισμό…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 16.02.2015