+

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝ ΠΛΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αντιδρούν οι ψαράδες στα δορυφορικά συστήματα και στα χημικά της Συρίας.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού του Ηρακλείου για περίπου μισή ώρα, προχώρησαν οι ψαράδες της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο εγκατάστασης δορυφορικού συστήματος καταγραφής και διαβίβασης πληροφοριών στα καΐκια τους. Οι παράκτιοι αλιείς συγκεντρώθηκαν στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, μπροστά στο φρούριο του Κούλε και πραγματοποίησαν θαλάσσια πορεία με τα καΐκια τους προς το Λιμεναρχείο Ηρακλείου όπου άναψαν καπνογόνα και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια απέκλεισαν εν πλω την είσοδο του εμπορικού και επιβατικού λιμανιού εμποδίζοντας για περίπου μισή ώρα την είσοδο και την έξοδο κάθε σκάφους από το λιμάνι. 

Σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου παράκτιων αλιέων Ηρακλείου Μανώλης Μαντζαράκης, τόνισε πως το νέο σύστημα θα επιβαρύνει τους ψαράδες, παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί η χορήγηση κρατικής επιδότησης για την αγορά του. «Μας δίνουν 2.600 ευρώ τη στιγμή που το συγκεκριμένο σύστημα κάνει πάνω από 3.000 ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει να πληρώνουμε μόνοι μας το κόστος σύνδεσης με τον ΟΤΕ αλλά και το service που φτάνει έως και τα 500 – 700 ευρώ κάθε φορά που χαλάει» αναφέρει ο ίδιος. 

Όχι και στα χημικά

Η κινητοποίηση των ψαράδων στο Ηράκλειο είχε ως αίτημα και την αποτροπή της σχεδιαζόμενης επιχείρησης για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. «Ένα ατύχημα θα σημάνει το τέλος της δουλειά μας και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαντζαράκης. 

Στο πλευρό των ψαράδων βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ (και νυν βουλευτής) Μιχάλης Κριτσωτάκης αλλά και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, Βαγγέλης Πισσίας, που πραγματοποιούσε χθες επίσκεψη στο Ηράκλειο.  

Οι ψαράδες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους ενώ παραμένουν σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα ενόψει επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.02.2014