ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΩ… ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΥ

Για ακόμα μία φορά προέκυψε θέμα με την ανάρτηση αντιφασιστικού πανό σε γήπεδο της Κρήτης. Το Σάββατο διεκόπη ο αγώνας ποδοσφαίρου της Γ΄ Κατηγορίας της ΕΠΣ Χανίων μεταξύ της Υρτακίνας και του Ασπάλαθου στο γήπεδο της μαρτυρικής Καντάνου.

Το πανό των φιλοξενούμενων έγραφε «Την Κάντανο τα Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σ’ ολόκληρη τη Γη», ωστόσο δεν φάνηκε να συγκινεί τον διαιτητή του αγώνα αλλά και την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων με τους παράγοντες της οποίας επικοινώνησε πριν διακόψει οριστικά το παιχνίδι.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε δύο φάσεις καθώς στο πρώτο ημίχρονο το πανό είχε αναρτηθεί σε ύψωμα εκτός του γηπέδου, με τον διαιτητή ωστόσο να ζητά εξ αρχής την αφαίρεσή του. Στο δεύτερο ημίχρονο οι οπαδοί του Ασπάλαθου ύψωσαν το πανό εντός του γηπέδου. Ο διαιτητής, με νέα συνεννόηση με την ΕΠΣ, διέκοψε οριστικά το ματς και ενώ η Υρτακίνα προηγούνταν με 3-1.

Ποιος είναι ο Ασπάλαθος

Ο Ασπάλαθος είναι ένας νέος αυτο-οργανωμένος αθλητικός σύλλογος που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού δρώντας ταυτόχρονα αθλητικά αλλά και πολιτικά.

Οι ίδιοι εναντιώνονται στη «no politica» οδηγία της FIFA, δηλώνοντας πως είναι πολιτικά και όχι κομματικά όντα και έχουν φωνή ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυπικής ή άτυπης εξουσιαστικής τάσης.

Τα μέλη του Ασπάλαθου θεωρούν πως ακριβώς η επιμονή της ΕΠΣ Χανίων παραβιάζει τον κανόνα «no politica» της FIFA.

Ο φασισμός δεν μπορεί να νοηθεί ως «πολιτική» και συνεπώς η καταδίκη του αποτελεί αυτονόητη συνθήκη όπως η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή του fair play στους αγωνιστικούς χώρους, αναφέρουν μέλη της συλλογικότητας του Ασπάλαθου.

Αντίστοιχου χαρακτήρα και σκεπτικού ομάδες στην Κρήτη είναι ο Λίβας στο Ρέθυμνο αλλά και ο Τηγανίτης που εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηρακλείου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.03.2018