ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ… ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απάντηση για το σχόλιο της περασμένης εβδομάδας, με τίτλο: «Μιλά με Ν.Δ. και… ΣΥΡΙΖΑ ο Ινιωτάκης» έστειλε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Ο ίδιος τονίζει ότι στην κίνηση που ετοιμάζει «δεν χωρούν στενές επιλεκτικές προτιμήσεις, πολιτικές αποκλειστικότητες και κυρίως αποκλεισμοί κάθε είδους». Σε επικοινωνία του με την εφημερίδα επιβεβαιώνει πως κινείται για την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, δηλώνοντας «μη δεσμευμένος».

Λίγες ώρες μετά πάντως, στο βραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο  ίδιος μεταμορφώθηκε σε «Μακεδονομάχο» ζητώντας να εγκριθεί ψήφισμα με το αίτημα για δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αδέσμευτος» μεν, που δεσμεύεται όμως σιγά σιγά, όπως όλα δείχνουν…

Αναλυτικά στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρει: 

Σε σχέση με όσα αναφέρονται στο από 14/1/19 σχόλιο της ΕΦΣΥΝ και αφορούν θέσεις και επαφές μετά την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Ηρακλείου θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:

Η ανεξαρτητοποίησή μου έγινε με ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και έθετε ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που εκφράζει τόσο τις προσωπικές μου απόψεις όσο και τη μέχρι σήμερα διαδρομή μου στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Όλα όσα  διατυπώθηκαν από τότε με σαφήνεια στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, προωθούν μια νοοτροπία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συλλογικότητα και υπερασπίζονται αρχές και αξίες που προϋποθέτουν ανοικτό βλέμμα προς όλους.

Στη μεγάλη δημόσια συζήτηση μέσω της οποίας κτίζεται η συνάντηση των ανθρώπων του τόπου μας που επιδιώκουν να εκφράσουν ένα κοινό όραμα για την ιστορική πόλη του Ηρακλείου, δεν χωρούν στενές επιλεκτικές προτιμήσεις, πολιτικές αποκλειστικότητες και κυρίως αποκλεισμοί κάθε είδους που είναι πέρα από τις καταστατικές συνιστώσες μιας κοινής προσπάθειας που πρέπει να μας αφορά όλους. Κατά συνέπεια η δική μου προσπάθεια και των ανθρώπων που με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν, έχει ένα αποκλειστικά στόχο. Να διαμορφωθεί ένα ευρύ βήμα διαβούλευσης και συναινέσεων, για όλες τις θεσμικές και πρακτικές προτεραιότητες που μπορεί να έχει το μέλλον της πόλης μας.

Στον αγώνα αυτό, κάθε προσπάθεια και κάθε διαφορετική άποψη είναι καλοδεχούμενη. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ είναι ο δομημένος δημοκρατικός διάλογος από τον οποίο μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν για όλους.

Το ψήφισμα για… δημοψήφισμα

Λίγες ώρες μετά την απάντησή του στην «Εφ.Συν.», κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ο Πέτρος Ινιωτάκης κατέθεσε προς έγκριση ψήφισμα καταδίκης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο όλως τυχαίως βρήκε υποστηρικτές στην εκ δεξιών πτέρυγα του Συμβουλίου, η οποία βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο.  Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και από τον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛΛ (απ’ όπου προέρχεται ο κ. Ινιωτάκης) η πρόταση έτυχε χλιαρής αποδοχής με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη να τονίζει πως χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί σοβαρά η όλη συμφωνία.

Τελικά αποφασίστηκε να μην τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα αλλά το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του σώματος αύριο Τετάρτη, μία ημέρα πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.

Στην πρόταση ψηφίσματος ο κ. Ινιωτάκης σημειώνει μεταξύ άλλων:

Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας δημιουργεί de facto ανιστόρητες και επικίνδυνες συνθήκες υπόστασης των Βαλκανικών λαών σε μία περιοχή η οποία αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν την “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης. Και αιτία αποτέλεσε η αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας με τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό ή ετεροπροσδιορισμό λαών σε βάρος άλλων κρατών.

Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί –μέσα από μια διαδικασία που αγνοεί το Σύνταγμα και πλήττει ευθέως την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα– να  δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να επιβληθεί η  Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την γνώμη του Ελληνικού λαού παρά τις αντιδράσεις  του  αλλά και τις αντιδράσεις από φορείς, οργανώσεις, προσωπικότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσουν και να μην κυρώσουν  την συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, πριν την ψήφιση και την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, ζητάμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός και μόνο να αποφασίσει γι’ αυτή.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.01.2019