ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ

Θάμπωσαν τους Κρητικούς οι υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το πράσινο φως για την πολυσυζητημένη επένδυση «Ίτανος Γαία» της βρετανικής εταιρίας Minoan Group στο Κάβο Σίδερο άναψε χθες εν μέσω εντάσεων το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Παρά τις ελλιπείς εγγυήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα από τη μελετητική ομάδα οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση μιας τεράστιας επένδυσης με σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Κομβικό ρόλο έπαιξε η «πανστρατιά» εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της Σητείας οι οποίοι με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεόδωρο Πατεράκη απαίτησαν την υλοποίηση της επένδυσης ελπίζοντας στην πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής τους.

Θέσεις εργασίας με το κουτάλι… 

Ωστόσο σε κομβικά ζητήματα οι απαντήσεις των μελετητών ήταν από ασαφείς ως πλήρως αποπροσανατολιστικές. Η εταιρία υπόσχεται περίπου 1500 εργαζόμενους σε μια ξενοδοχειακή μονάδα 1936 κλινών. Δηλαδή περίπου 0,6 εργαζόμενοι ανά κλίνη, ποσοστό που εφόσον τελικά επιτευχθεί θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία τη στιγμή που διεθνώς το εργασιακό κόστος συρρικνώνεται με την αναλογία εργαζομένων / κλινών να βρίσκεται περίπου στο 1/10. Στη σχετική ερώτηση που τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η εταιρία δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πού θα απασχολήσει όλο αυτό το προσωπικό, δεδομένου ότι ακόμα και οι ανάγκες σε εργαζόμενους για την λειτουργία του γκολφ που σχεδιάζεται δεν «συμπληρώνουν» τον προϋπολογιζόμενο αριθμό απασχόλησης. Αντιθέτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακούστηκαν πολύ μεγαλύτερες υποσχέσεις και μάλιστα από μέλη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, (το οποίο πληρώνεται από την εταιρία για συγκεκριμένο τμήμα της μελέτης) που ανέβασαν μέχρι και τους 4.000 τους συνολικούς εργαζόμενους ανακαλύπτοντας νέους επιστημονικούς όρους για την απασχόληση. Συγκεκριμένα υποσχέθηκαν 1498 θέσεις  «δευτερογενούς απασχόλησης», άλλα 559 άτομα «υποστηρικτικής απασχόλησης» και άλλα 1497 άτομα «συμπληρωματικής απασχόλησης», εξηγώντας για αυτούς τους τελευταίους ότι περιλαμβάνουν ακόμα και εκείνους που παράγουν τα προϊόντα που θα καταναλώνονται μέσα στο ξενοδοχείο, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία δέσμευση ότι το ξενοδοχείο θα τροφοδοτείται από την τοπική παραγωγή. Και φυσικά ενώ ζητήθηκαν δε δόθηκαν εγγυήσεις για την «εντοπιότητα» των εργαζομένων πέρα από την προφορική υπόσχεση των επενδυτών αλλά ούτε και για το εργασιακό καθεστώς όσων τελικά υπαλλήλων προσληφθούν. 

Ιδιωτική χωροταξία

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναπτύχθηκαν έντονοι προβληματισμοί για το γεγονός ότι μια τεράστια έκταση αποδίδεται στην ουσία προς χωροταξία σε μια ιδιωτική εταιρία, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο Συμβούλιο έχει εκφράσει αρνητική γνώμη για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού ενώ δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση για το παρελθόν της εταιρίας τη στιγμή που και από την ίδια την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη τονίστηκε πως δεν έχει να επιδείξει κανένα αντίστοιχο έργο και επένδυση και εξέφρασε τους φόβους της για χρηματιστηριακή παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της περιοχής. Ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις αυτές και η ίδια ψήφισε υπέρ της επένδυσης ακολουθώντας την πολιτική γραμμή της πλειοψηφούσας παράταξης.

Χωρίς αρχαιολόγο 

Ελλιπείς τέλος ήταν και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει αρχαιολόγοι όπως ο Γιάννης Χαμηλάκης που κατάγεται από τη Σητεία και διδάσκει αρχαιολογία στο Σαουθάμπτον αλλά και οι αρχαιολόγοι Τζένιφερ Μούντι και Όλιβερο Ράκαμ από τα πανεπιστήμια του Τέξας και του Cambridge αντίστοιχα, που έχουν συγγράψει το βιβλίο «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου». Οι τρεις αρχαιολόγοι με κείμενά τους στη διαδικασία διαβούλευσης έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη μελετητική ομάδα δεν υπάρχει καν αρχαιολόγος τη στιγμή που υπάρχουν περισσότεροι από εκατό διαπιστωμένοι χώροι με αρχαιολογικά ευρήματα στην επίμαχη περιοχή, για τους οποίους δε γίνεται καμία αναφορά στη μελέτη. Από την πλευρά τους οι μελετητές απάντησαν πως περιμένουν τις γνωμοδοτήσεις των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων ενώ από τον δήμαρχο Σητείας ακούστηκαν ειρωνικά σχόλια του στυλ «δε χρειαζόμαστε τους αρχαιολόγους του εξωτερικού, έχουμε πολύ καλούς δικούς μας».

Τελικά η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ ήδη από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει και νομική συνέχεια στο θέμα προαναγγέλλοντας εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και το 2010 είχε ακυρώσει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.04.2014