ΔΙΝΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ DOAA

Μετά τις χιλιάδες υπογραφές για το μέλλον της ηρωίδας από τη Συρία.

Το δικαίωμα να ταξιδέψει για τη Σουηδία όπου ήταν και ο αρχικός της προορισμός δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στη Doaa Al Zamel, την 19χρονη Σύρια, που έσωσε την μικρή Νάντια μετά το ναυάγιο με τους 490 νεκρούς μετανάστες στα νερά της Μεσογείου. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο, ανταποκρινόμενο στην πίεση που άσκησαν οι χιλιάδες υπογραφές πολιτών, δηλώνει πως αναζητά λύση ώστε η Doaa «να συνεχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη ζωή της με τους οικείους της». Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό προαναγγέλλεται η έκδοση άδειας παραμονής για την Doaa ώστε στη συνέχεια να ταξιδέψει νόμιμα προς όποια χώρα επιθυμεί. 

Η τραγική ιστορία της 19χρονης εκτυλίχθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ επέβαινε σε σκάφος που μετέφερε 500 πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Ιταλία. Στα μισά της διαδρομής, το σκάφος εμβολίστηκε από τους ίδιους τους διακινητές στα νερά της Μεσογείου. Μόλις 10 άνθρωποι διασώθηκαν ενώ η Doaa είδε να χάνεται στα νερά και ο αρραβωνιαστικός της με τον οποίο επρόκειτο να παντρευτούν. Στάθηκε τυχερή και βρήκε ένα σωσίβιο και αυτός ήταν ο λόγος που δύο οικογένειες της εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους λίγο πριν και οι ίδιοι οι γονείς πνιγούν. Εκείνη, κρατώντας δύο μικρά παιδιά πάλεψε επί τέσσερις μέρες με τα κύματα μέχρι να τη βρουν τα σωστικά συνεργεία και να τη μεταφέρουν στα Χανιά. Από τα δύο παιδιά τελικά επέζησε μόνο το ένα, η 17μηνών Νάντια που πλέον φιλοξενείται στο κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ στην Αθήνα. 

Για τη Doaa όμως, όπως εξίσου και για τους άλλους δύο Παλαιστίνιους διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στα Χανιά επρόκειτο να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απέλασης ως «παράνομων μεταναστών» ενώ η 19χρονη έχει ήδη παραλάβει προσωρινό χαρτί 6μηνης αναβολής απέλασης. Στο χθεσινό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται το προφανές, πως «δικαιούται την υπαγωγή στο καθεστώς διεθνούς προστασίας» αλλά και πως «έχει ήδη τεθεί υπό την προστασία του ελληνικού κράτους». 

Προς το παρόν η Doaa βρίσκεται στα Χανιά, φιλοξενούμενη από την οικογένεια του προέδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας ενώ ζητούμενο παραμένει η χαλάρωση της πολιτικής απόδοσης εγγράφων από το ελληνικό κράτος και για τους άλλους ανθρώπους σαν κι εκείνη, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους όπου μαίνεται ο πόλεμος, η φτώχεια και η δυστυχία. Ακόμα και για αυτούς που έχουν λιγότερο ηρωικές ιστορίες..

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.10.2014