+

ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στον τουριστικούς φορείς της Κρήτης, εξαιτίας της πρόθεσης των ταξιδιωτικών πρακτόρων να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Για το θέμα έχουν προκηρυχθεί ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών που έχουν στο πλάι τους το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ στο πλευρό των tour operators στάθηκε το νομαρχιακό όργανο της… Νέας Δημοκρατίας.

Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι η άρνηση του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ήδη υπογραφεί με τον φορέα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Οι Tour Operators προτείνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με εξευτελιστικούς όρους για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο μοναδικό όπλο τους, την απεργία και μάλιστα με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τονίζοντας πως δεν είναι δική τους ευθύνη το πλήγμα στον τουρισμό και στην εικόνα της Κρήτης. Ήδη και μόνο από την εξαγγελία της απεργίας προκλήθηκε αναστάτωση και αλλαγή του προγράμματος τουλάχιστον 15.000 τουριστών που βρίσκονται ήδη στο νησί.

Σε ανοιχτή του επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων «Ο Ερμής» ζητά άμεση παρέμβαση για την τήρηση της συλλογικής σύμβασης,  τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας γενικότερά των ΣΣΕ για την προστασία των εργαζομένων, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την εξάλειψη των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Αναφορά για το θέμα έκαναν προς τη Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης.

«Άλλα λόγια» από τους πράκτορες

Σε επιστολή του προς το Σωματείο των οδηγών ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πετάει το μπαλάκι στους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας εσωτερική διαφορά το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης, λαμβάνοντας ως βάση τη λεόντειο συμφωνία που προτείνει με μια μικρή μερίδα ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Πρόκειται γα μεγαλοϊδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που έχουν λειτουργήσει με σκοπό την απαξίωση και ακύρωση της τοπικής ΣΣΕ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκτός από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες βρέθηκε και η τοπική Νέα Δημοκρατία. Για πλήγμα στον τουρισμό κάνει λόγο και η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, καλώντας το Σωματείο των οδηγών να μην κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να προχωρά σε καμιά σύσταση προς τους τουριστικούς πράκτορες. Η στήριξη της ΝΟΔΕ στην πλευρά των εργοδοτών αν και εξόφθαλμη, εντούτοις θεωρήθηκε φυσική αφού σημαντικοί επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη είναι κορυφαία στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο μοναδικό όπλο τους, την απεργία και μάλιστα με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, την Παρασκευή 15 Μαΐου. Οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και το πρωί της Παρασκευής η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική ενώ σημειώθηκε ένταση στο πάρκιγκ του αεροδρομίου Ηρακλείου όπου είχαν συγκεντρωθεί οδηγοί από όλη την Κρήτη που απεργούσαν τονίζοντας πως δεν είναι δική τους ευθύνη το πλήγμα στον τουρισμό και στην εικόνα της Κρήτης.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 19.05.2015