ΔΙΥΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ, ΚΑΤΑΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε σημαντικό πρόβλημα για τη Ν.Δ., και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανάγεται ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, στενός φίλος και προσωπική επιλογή του προέδρου για τη συγκεκριμένη θέση.

Οι σοβαρές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento», οι προσωπικές επιθέσεις του γραμματέα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τα παλαιότερα fake news, για τα οποία ο Λευτέρης Αυγενάκης έμεινε έκθετος στην κοινή γνώμη, προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία. Από «δυνατό χαρτί» ο Ηρακλειώτης βουλευτής μετατρέπεται στον πιο αδύναμο κρίκο της κομματικής ιεραρχίας, δημιουργώντας μείζον πολιτικό θέμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο φρουρός του

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Documento» και ο Κώστας Βαξεβάνης το Σάββατο αποκάλυψαν ότι ο γραμματέας της Ν.Δ. «έχει καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ να συνομιλεί με άτομα που έχουν καταδικαστεί για εκβιασμό, ερευνώνται για παράνομη εμπορία χρυσού και διακίνηση μαύρου χρήματος».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η καταγραφή των συνομιλιών Αυγενάκη δεν αποτελεί απλή καραμπόλα που προέκυψε κατά την έρευνα, αλλά δείχνει σχέσεις του βουλευτή, ο οποίος κάνει εξυπηρετήσεις στους συνομιλητές του, τόσο προσωπικά όσο και μέσω του φρουρού του, Νίκου Μανώλη, ενώ τα μέλη της ομάδας δηλώνουν ότι με τη σειρά τους κάνουν δώρα στον Λ. Αυγενάκη και στη σύζυγό του».

Στους «συνομιλητές» του κ. Αυγενάκη και του φρουρού του περιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος πρωτόδικα σε 11 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση εκβιασμού. Για τον συγκεκριμένο, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο γραμματέας της Ν.Δ. αναλαμβάνει να μεσολαβήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο του «Αστέρα Βουλιαγμένης» Πολυχρόνη Γριβέα ώστε να ανανεωθεί η σύμβαση μίσθωσης του καταστήματος (μπουτίκ) που διαχειρίζεται εντός του ξενοδοχείου. Για τη μεσολάβηση αυτή ο φρουρός του βουλευτή ζητά (και ο Μπαμπάμτσης συμφωνεί) να δοθεί κάποιο ακριβό δώρο από το κατάστημα στη σύζυγο του Λ. Αυγενάκη.

Η απαγωγή Παναγόπουλου

Σε άλλο σημείο των συνακροάσεων προκύπτει, πάντα σύμφωνα με την «Documento», σχέση του βουλευτή με έναν από τους έγκλειστους απαγωγείς του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου. Με βάση τα λεγόμενα του φρουρού του, ο βουλευτής είχε πάρει τηλέφωνο στις φυλακές για να μην πειράξουν τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, πριν ακόμα από την κυκλοφορία της εφημερίδας, ο Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Το παρακράτος Τσίπρα – Καμμένου – Βαξεβάνη θα λάβει την απάντησή του μέσω της Δικαιοσύνης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του βουλευτή.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως τα στοιχεία από τα 91 DVD των συνακροάσεων της ΕΥΠ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και πως υπάρχουν ακόμα αρκετές εμφανίσεις του γραμματέα της Ν.Δ. στο εν λόγω υλικό. «Τραγική ειρωνεία είναι πως οι αποκαλύψεις έγιναν την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλούσε την κυβέρνηση για την έξαρση της εγκληματικότητας» αναφέρει ο Κ. Βαξεβάνης.

«Ακόμα πιο περίεργη από τη στάση του κ. Αυγενάκη είναι η στάση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού κάλυψε τον φίλο και συνεργάτη του, Νίκο Γεωργιάδη, που εμπλεκόταν σε κύκλωμα παιδεραστίας, τώρα καλείται να καλύψει και τον άλλο φίλο του για μια επίσης σοβαρότατη υπόθεση» λέει στην «Εφ.Συν.» ο εκδότης της «Documento».

Ο «γιαλαντζί λαϊκιστής» Σαμαράς

Οι σκοτούρες που προκαλεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο στενός φίλος του δεν τελειώνουν στις αποκαλύψεις της «Documento». Ακριβώς μία εβδομάδα πριν ο γραμματέας της Ν.Δ. είχε προκαλέσει τριγμούς στη Ν.Δ. με τον χαρακτηρισμό «γιαλαντζί λαϊκιστής» που είχε αποδώσει στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη («Κρήτη TV») και συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2015. Απαντώντας σε επισήμανση του δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. έπεσε όταν άρχισε να μην εφαρμόζει τα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές, ο κ. Αυγενάκης είπε: «Ξέρετε τι έκανε ο κόσμος τότε; Μεταξύ του γιαλαντζί και του γνήσιου λαϊκιστή, επέλεξε τον γνησιότατο λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα».

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ιδίως από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, που θεώρησε casus belli τα λεγόμενα του γραμματέα. Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο από τα θερμά συγχαρητήρια που απέσπασε ο κ. Αυγενάκης για τη συγκεκριμένη δήλωση από τον γνωστό Θάνο Τζήμερο, τινάζοντας στον αέρα το κεντροδεξιό προφίλ που επιχειρεί με κόπο να φιλοτεχνήσει στην παρούσα φάση η Ν.Δ. Τον θόρυβο από τη δήλωσή του εκείνη είχε επιχειρήσει να περιορίσει ο κ. Αυγενάκης.

Με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» στις 24/10 (σ.σ.: μετά την αρχική δημοσίευση του θέματος στην efsyn.kriti.gr) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχω υπερασπιστεί και συνεχίζω να υπερασπίζομαι αδιαλείπτως το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή η στάση μου προκύπτει από βαθιά πίστη ότι τελικά άφησε θετικό αποτύπωμα στη χώρα μας». Ο κ. Αυγενάκης τόνιζε στην επιστολή του πως η επίκληση -αποσπασματικά- μερών της συνέντευξης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των λεγομένων του και κατέληγε: «Τιμώ και αναγνωρίζω το έργο του πρ. προέδρου και πρ. πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Αλλωστε, αυτό το έργο υπερασπιστήκαμε όλοι τη δύσκολη εκείνη περίοδο απέναντι στις αντιμνημονιακές “σειρήνες”. Και θυμίζω ότι το έργο αυτό ανακόπηκε βίαια από τον πολιτικό εκβιασμό του κ. Τσίπρα».

Οι ψεύτικες ειδήσεις

Την ίδια στιγμή, στο παθητικό του γραμματέα παραμένουν οι σκιές από τα δύο «fake news» που διακίνησε ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με το δήθεν γραφείο εξυπηρετήσεων των υπουργών Σπίρτζη – Παππά, αλλά και για την ανάληψη μεγάλου ποσού από την πρώην υπουργό Νάντια Βαλαβάνη εν μέσω capital controls.

Αν και οι δύο εφημερίδες που φιλοξένησαν εκείνες τις «αποκαλύψεις» του κ. Αυγενάκη («Βήμα» και «Πρώτο Θέμα» αντίστοιχα) υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για την ανακρίβεια των γραφομένων, ελλείψει στοιχείων, εντούτοις ο κ. Αυγενάκης ποτέ δεν ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, αφήνοντας έκθετη τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της.

Η Παπακώστα, πάντως, καρατομήθηκε…

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μάλιστα μόλις αποπέμψει την Κατερίνα Παπακώστα για πολύ πιο ασήμαντα παραπτώματα.

Οι αποκαλύψεις της «Documento» έδωσαν αφορμή για δηκτικό σχόλιο από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο κ. Μητσοτάκης υπέβαλε ερώτηση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανοχή στη γενικευμένη ανομία. Οι αποκαλύψεις στην εφημερίδα “Documento” για τη δράση του Λευτέρη Αυγενάκη την καθιστούν άκρως επίκαιρη.

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια ευκαιρία να διαφωτίσει όλους τους Ελληνες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για την εμπλοκή που φέρεται να έχει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του σε κυκλώματα με εγκληματική δράση. Να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρουν οι αποκαλύψεις για “εξυπηρετήσεις” ατόμων που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο χρυσού, απαγωγές, εμπόριο όπλων, απειλές κατά δημοσιογράφων κ.λπ.» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και καταλήγει:

«Από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από καταγγελίες για συκοφαντίες και παρακράτος. Από τον κ. Μητσοτάκη περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Διαφορετικά θα αποδειχτεί ότι η ανοχή στην ανομία και η ανομία της ανοχής ανθίζουν πολύ κοντά του».

Πλήρης κάλυψη από τη Ν.Δ.

Κύκλοι της Ν.Δ. απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» πώς σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον κ. Αυγενάκη, παρέπεμπαν στη δήλωση του ίδιου περί παρακράτους. Ταυτόχρονα υπογράμμιζαν την προχθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος στην οποία γίνεται λόγος περί «παρακράτους της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχεις ως εξής: «Οχι μόνον προσβλέπουμε, αλλά δεν βλέπουμε την ώρα να προσέλθει επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες από την παροιμιώδη ανοχή του στην ανομία, τους Ρουβίκωνες και το παρακράτος της κυβέρνησής του που έφτασε στο σημείο να μας φακελώνει ακόμη και στα Social Media».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. *EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 30.10.2017