ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βαρύ είναι το κλίμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή παραίτηση του συντονιστή της, Γιάννη Παυλιδάκη. Αιτία, οι χειρισμοί στα θέματα των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο αλλά και στην επιλογή των στελεχών που θα πλαισιώσουν τον κοινό συνδυασμό για την Περιφέρεια Κρήτης υπό τον νυν περιφερειάρχη (του ΠΑΣΟΚ) Σταύρο Αρναουτάκη.

Η ένταση έχει ξεκινήσει από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Νομαρχιακής στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε δόθηκε το χρίσμα του κόμματος στην αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα για τον Δήμο Ηρακλείου. Αν και η κ. Σταρίδα δηλώνει ανεξάρτητη, η υποψηφιότητά της «σπρώχτηκε» από συγκεκριμένα μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις ευλογίες του πρώην συντονιστή της.

Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη τη βάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, που στηρίζει την παράταξη «Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες», υπό τον Ηλία Λυγερό, και η οποία είχε λάβει την τρίτη θέση και ποσοστό 21% στις προηγούμενες εκλογές, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό στο πασοκοκρατούμενο Ηράκλειο.

Το επόμενο επεισόδιο (στις 29/3) ήταν το «κόψιμο» του Μιχάλη Κλάδου από τη λίστα των 4 υποψηφίων που θα προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Αρναουτάκη, μετά τη σύμπραξη των δύο παρατάξεων για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η θυελλώδης συνεδρίαση

Ο κ. Κλάδος, επικεφαλής σήμερα της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Λυγερού στον Δήμο Ηρακλείου (εντός των οργάνων και όχι δημόσια). Ως αποτέλεσμα, «τιμωρήθηκε» από την ομάδα που κάνει κουμάντο την τρέχουσα περίοδο στη Νομαρχιακή.

Ολα αυτά οδήγησαν σε μια νέα θυελλώδη συνεδρίαση, το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία και του μέλους του Οργανωτικού Τομέα του κόμματος Αλέξη Χριστόπουλου, που μετέβη στην Κρήτη γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Χριστόπουλος μετέφερε (παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο) τη θέση του κόμματος ότι ο Μιχάλης Κλάδος πρέπει να περιληφθεί στη λίστα των υποψηφίων για την Περιφέρεια.

Εκείνο όμως που τίναξε την προχθεσινή συνεδρίαση στον αέρα ήταν η σαφής παραδοχή από τουλάχιστον τρία στελέχη, τα οποία πριν από δύο μήνες είχαν προτείνει τη Λιάνα Σταρίδα, πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα «δεν προχωράει» εκλογικά και πως «ο κόσμος μας στηρίζει τον Λυγερό». (Παραδεχόμενοι επί της ουσίας και πως ο Μ. Κλάδος είχε δίκιο και πως άδικα κόπηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο).

Ολα αυτά οδήγησαν στην παραίτηση του συντονιστή Γιάννη Παυλιδάκη, ο οποίος σε σχετική επιστολή του αναφέρει πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», ενώ επικαλείται και «προσπάθεια απαξίωσης, σπίλωσης και λάσπης στο πρόσωπό του από κύκλους της Αθήνας, του Ηρακλείου αλλά και από ορισμένους βουλευτές».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή πλέον αναζητά άμεσες λύσεις λίγο πριν από την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Αφενός ο Μ. Κλάδος αναμένεται να επιστρέψει στη λίστα των υποψηφίων, ενώ για την υποψηφιότητα της Λιάνας Σταρίδα αναζητείται τρόπος «αξιοπρεπούς» εξόδου από την κρίση.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Γιάννης Παυλιδάκης και δεξιά, η Λιάνα Σταρίδα και ο Ηλίας Λυγερός).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.04.2019