+

ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εκκένωση με ταξίδι προς το… άγνωστο διέταξε ο εισαγγελέας.

Ένταση επικρατεί στα Χανιά και στο ξενοδοχείο όπου «φιλοξενούνται» εδώ και 4 μήνες οι 150 Σύροι πρόσφυγες που κινδύνεψαν να πνιγούν κατευθυνόμενοι για Ιταλία την 1η Απριλίου. Χθες στο χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν οι περίπου 45 εξ’ αυτών έφτασε η αστυνομία με τον εισαγγελέα ενημερώνοντάς τους πως έχει βρεθεί για αυτούς λύση και πως πρόκειται να μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής στην Αθήνα. Ωστόσο, οι αστυνομικοί εκτός από την εντολή του εισαγγελέα για εκκένωση του ξενοδοχείου δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για το που ακριβώς θα μεταφερθούν και έτσι οι Σύροι αρνήθηκαν να μετακινηθούν. 

Μάλιστα προς στιγμήν επικράτησε και ένταση όταν ένας εκ των Σύρων απείλησε να αυτοκτονήσει θεωρώντας πως πρόκειται να μεταφερθούν σε στρατόπεδο κράτησης στην Αθήνα και από εκεί να προωθηθούν ξανά στη Συρία. 

Μετά την ένταση η αστυνομία αποχώρησε από τον χώρο του ξενοδοχείου ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνει και νέα επιχείρηση μεταφοράς τους τις επόμενες ημέρες. 

Πάντως, πριν από περίπου 20 ημέρες όταν είχε δημιουργηθεί ξανά ένταση υπήρξαν παρεμβάσεις και υποσχέσεις από την πλευρά της Περιφέρειας και του δήμου Χανίων για εξεύρεση χώρου που να μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στα Χανιά ενώ είχε προταθεί ακόμα και η χρήση του παλαιού Ψυχιατρείου, ενός κτηρίου που διεκδικεί τόσο η εκπαίδευτική κοινότητα της περιοχής για τη δημιουργία εστιών όσο και το… ΤΑΙΠΕΔ. 

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Το δημοτικό συμβούλιο που επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα αναβλήθηκε λόγω… θερινής ραστώνης και οι μετανάστες παραμένουν έρμαια της τύχης τους. Ήταν λογικό να αντιδράσουν στη μεταφορά τους στην Αθήνα αφού κανένας δεν ήταν σε θέση να τους πει που ακριβώς θα τους πάνε και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί…» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Πιπεράγκας γιατρός και μέλος της συλλογικότητας κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. 

Πάντως η εντολή του εισαγγελέα είναι να εκκενωθεί το ξενοδοχείο, μετά και από τις πιέσεις που ασκεί ο ξενοδόχους που μέχρι σήμερα τους φιλοξενεί και τους σιτίζει χωρίς να έχει πληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι μετανάστες είναι διατεθειμένοι να κατασκηνώσουν ακόμα και στην παραλία των Χανίων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στην Αθήνα.   

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.08.2014