ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ασφυξία δείχνει η νεκροψία της 60χρονης βιολόγου Σούζαν Ιτον που βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλειμμένο γερμανικό πολυβολείο στον Πλατανιά ● Πιθανότερο σενάριο να μεταφέρθηκε ήδη νεκρή στο τούνελ όπου βρέθηκε ύστερα από μία εβδομάδα ερευνών.

Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα στοιχεία της νεκροψίας στο πτώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον, που βρέθηκε νεκρή μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της. Η άτυχη γυναίκα φέρεται να υπέστη ασφυκτικό θάνατο και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε, σε ένα εγκαταλειμμένο γερμανικό πολυβολείο στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά, κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αντώνης Παπαδομανωλάκης και Σταμάτης Μπελιβάνης δεν βρέθηκαν εμφανή τραύματα ή χτυπήματα από όπλο ή άλλο φονικό αντικείμενο, ωστόσο ο θάνατός της δεν ήταν φυσιολογικός και προήλθε από ασφυξία, πιθανώς από το φράξιμο των αεραγωγών (μύτη και στόμα). Ωστόσο, η διερεύνηση συνεχίζεται καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα και επιμέρους ιστολογικών εξετάσεων.

Με αυτά τα δεδομένα πλέον και οι αξιωματικοί της αστυνομίας μιλούν για μια ξεκάθαρα εγκληματική ενέργεια, ενώ πλέον εξετάζεται εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να οδηγήσει στην εξακρίβωση των δραστών.

Ενα από τα βασικά ζητούμενα είναι αν η δολοφονία έγινε σε άλλο χώρο από το σημείο όπου βρέθηκε η γυναίκα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο τούνελ – σενάριο που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Από την πρώτη στιγμή είχε κινήσει τις υποψίες των Αρχών το γεγονός ότι η γυναίκα, αν και ήταν περιπατήτρια, βρέθηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου διέμενε, περίπου 10-15 χιλιόμετρα από το Κολυμπάρι.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι η δυσκολία ανεύρεσης του τούνελ, καθώς είναι γνωστό μόνο στους κατοίκους της περιοχής, ενώ ήταν δύσκολη ακόμα και η πρόσβαση σε αυτό. Η γυναίκα βρέθηκε σε απόσταση 60 μέτρων στο βάθος του τούνελ, σε σημείο όμως όπου υπήρχε άνοιγμα (τρύπα) στην οροφή.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι ο ή οι δολοφόνοι της να τη μετέφεραν ώς εκεί νεκρή και να πέταξαν από το άνοιγμα αυτό το σώμα της μέσα στο τούνελ προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της. Στο συγκεκριμένο σημείο της οροφής του τούνελ υπήρχε μια ξύλινη παλέτα που έφραζε την είσοδο, η οποία έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να συλλεχθεί βιολογικό υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψίες στρέφονται σε ντόπιους, που να είναι καλοί γνώστες της περιοχής όπου υπάρχουν αρκετά λαγούμια τα οποία είχαν σκαφτεί με καταναγκαστική εργασία των κατοίκων την περίοδο της Κατοχής, καθώς οι Γερμανοί αποθήκευαν εκεί πυρομαχικά αλλά και πολυβόλα για την υποστήριξη του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μάλεμε.

Το χρονικό

Η 60χρονη βιολόγος ήταν καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και μέλος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την εξελικτική ανθρωπολογία, που εδρεύει στη Λιψία της Γερμανίας. Βρέθηκε την 1η Ιουλίου στο Κολιμπάρι Χανίων στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου βιολογίας στο οποίο συμμετείχε και παρακολούθησε κανονικά την πρώτη μέρα των εργασιών του.

Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου φέρεται να πήγε για περπάτημα στην περιοχή, χωρίς όμως να γυρίσει ποτέ. Η απουσία της έγινε αισθητή το απόγευμα της ίδιας μέρας και από την επόμενη άρχισε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό της, ενώ στην Κρήτη έφτασαν ο Βρετανός σύζυγός της, επίσης επιστήμονας, Τόνι Χάινμαν, και τα δύο παιδιά της.

Η ίδια αθλούνταν συστηματικά, ήταν δρομέας και κατείχε μαύρη ζώνη στο Τάε Κβον Ντο. Για την εξαφάνισή της είχε εκδοθεί και ανακοίνωση από τους οικείους της με βάση την οποία προσέφεραν 50.000 ευρώ ως ανταμοιβή για όποιον έδινε σχετικές πληροφορίες.

Τελικά το πτώμα της βρέθηκε μία εβδομάδα μετά, από δύο ντόπιους περίπου 40 ετών που δηλώνουν περιπατητές και εξερευνητές των σπηλαίων της περιοχής.

(Κεντρική φωτογραφία: Η άτυχη Αμερικανίδα βιολόγος Σούζαν Ιτον).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.07.2019