ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

Εκτός φυλακής βρίσκονται από χθες όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση θανάτου του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη, τον Σεπτέμβριο του 2014. Παρά τις βαριές ποινές που είχε επιβάλει πρωτόδικα το δικαστήριο σε δύο άτομα, πλέον, δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατό του, κανένας δεν βρίσκεται στη φυλακή.

Χθες, ο μόνος από τους δράστες που παρέμενε έγκλειστος (Μ.Λ. – 35 ετών), έχοντας μάλιστα αναγνωριστεί και με πρωταγωνιστικό ρόλο στο επεισόδιο, κατέθεσε αίτηση αναστολής της ποινής 16 ετών που του έχει επιβληθεί ομόφωνα πρωτοδίκως. Παρά την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα, τελικά η αίτησή του έγινε δεκτή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Ακόμα ένας καταδικασθείς σε κάθειρξη 13 ετών (Ε.Μ. – 28 ετών) έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση αναστολής και βρίσκεται ήδη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ως μάρτυρας υπέρ του 35χρονου προσήλθε ο πρώην πρόεδρος της ομάδας του Ηρόδοτου, Αντώνης Σέκερης, ο οποίος μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως ο κρατούμενος είναι «καλό παιδί» και μάλιστα πως την ίδια αντίληψη έχει και ο πατέρας του θύματος, Βασίλης Κατσούλης!

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της δικηγόρου της οικογένειας Κατσούλη, η οποία τόνισε πως ουδέποτε ο πατέρας του θύματος έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντας ψευδέστατη την κατάθεση του μάρτυρα.

Σε σχέση με τις χθεσινές εξελίξεις, η οικογένεια του Κώστα Κατσούλη κάνει λόγο για εμπαιγμό εις βάρος της μνήμης του παιδιού τους. Ο πατέρας του θύματος, Βασίλης Κατσούλης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρει: «Εχω πει και παλαιότερα ότι δολοφονούν ξανά τον Κώστα σε κάθε δικαστήριο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Είναι εμπαιγμός εις βάρος μας, δεν διστάζουν ακόμα και να χρησιμοποιήσουν εμένα εναντίον του ίδιου του παιδιού μου».

Η αποφυλάκισή του έγινε δεκτή με τον όρο της εμφάνισης κάθε πρώτο πενθήμερο στο αστυνομικό τμήμα και να μην πηγαίνει σε χώρους με αθλητικές δραστηριότητες. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος του καταδικασθέντος Γιώργος Στειακάκης τόνισε πως το αίτημα ήταν λογικό να γίνει δεκτό αφού ο πελάτης του βρίσκεται σχεδόν τρία χρόνια κρατούμενος και δεν είναι ύποπτος φυγής.

«Ο πελάτης μου έχει ήδη υποβάλει έφεση και μέχρι να οριστεί η εκδίκασή της είναι άδικο να παραμένει στη φυλακή», είπε, χαρακτηρίζοντας άδικη και την πρωτόδικη απόφαση.

Αναβολή επ’ αόριστον

Για χθες είχε οριστεί η συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν υποβάλει οι συνολικά τρεις καταδικασθέντες αλλά και της έφεσης που είχε υποβάλει ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κατά της αθωωτικής απόφασης για έναν τέταρτο οπαδό του Ηρόδοτου (Κ.Α. – 27 ετών). Για τον συγκεκριμένο ο αντεισαγγελέας ζητούσε να καθίσει και πάλι στο εδώλιο, αναφέροντας ότι το πρωτόδικο δικαστήριο εκτίμησε πλημμελώς τα αποδεικτικά στοιχεία που υπήρχαν εις βάρος του.

Λόγω της χθεσινής απεργίας το δικαστήριο αναβλήθηκε και η επόμενη δικάσιμος θα οριστεί τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, το αίτημα αναστολής του 35χρονου υπεβλήθη στο περιθώριο της δίκης, έπειτα από ειδική άδεια παράστασης που είχε πάρει ο συνήγορός του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Η οικογένεια Κατσούλη προσανατολίζεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αποχή από κάθε επόμενη εκδίκαση της υπόθεσης.

«Κάνουν ό,τι θέλουν και δεν έχουν σκοπό να τιμωρηθεί κανείς», αναφέρει ο 77χρονος Βασίλης Κατσούλης, εκφράζοντας το παράπονό του για το γεγονός ότι στην ουσία μένει ατιμώρητος ο θάνατος του παιδιού του. «Ανησυχώ πως αν παραμείνουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, μπορεί στο τέλος να βρεθούμε και εμείς κατηγορούμενοι», λέει ο ίδιος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 46χρονος φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, τραυματίστηκε βαρύτατα κατά την επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του Ηρόδοτου στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, λίγο πριν από τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Κατσούλης υπέκυψε στα τραύματά του στις 29 Σεπτεμβρίου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η εισαγγελέας του Κακουργιοδικείου Νεάπολης είχε κάνει λόγο για σφοδρότατη και οργανωμένη επίθεση την οποία δέχτηκαν οι φίλαθλοι του Εθνικού και ειδικά ο Κώστας Κατσούλης.

Η δίκη για τον θάνατο του Κώστα είχε σημαδευτεί από την προσπάθεια γιατρών και ιατροδικαστών να εμφανίσουν τον θάνατο ως προερχόμενο από φυσικά αίτια, αλλά και από την καταγγελία της μητέρας ενός από τους κατηγορουμένους ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις νεαροί, γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου, που συμμετείχαν στην επίθεση στον Κατσούλη, οι οποίοι όμως δεν έχουν συλληφθεί.

(Κεντρική φωτογραφία: Η οικογένεια Κατσούλη προσανατολίζεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αποχή από κάθε επόμενη εκδίκαση της υπόθεσης. Στη φωτογραφία, η οικογένεια με τον συντάκτη της ΕΦ.ΣΥΝ, Μάριο Διονέλλη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 18.05.2017