ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ’50 ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στην ίδια κλινική βρέφη και ηλικιωμένοι στο Ηράκλειο. Έκαναν έξωση σε ασθενή στην Ιεράπετρα.

Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνουν ο ασθενείς στην Κρήτη λόγω της υποστελέχωσης των δομών Υγείας. Ασθενείς στην Ιεράπετρα αναγκάζονται να μεταφερθούν στον Άγιο Νικόλαο επειδή μένει χωρίς εφημερίες η παθολογική κλινική, ενώ στο Ηράκλειο από χθες μικρά παιδιά που έχουν χειρουργηθεί νοσηλεύονται στο ίδιο δωμάτιο με ηλικιωμένους επειδή έκλεισε η παιδοχειρουργική κλινική. 

Χθες το πρωί οι γονείς ενός 6χρονου παιδιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ειδοποιήθηκαν να το μετακινήσουν από την Παιδοχειρουργική στη Γενική Χειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λόγω έλλειψης προσωπικού. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ολοκληρώθηκε η σύμβαση του επικουρικού παιδοχειρουργού και πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες της συγκεκριμένης κλινικής. Με απόφαση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του διοικητή του Νοσοκομείου στο εξής όλα τα περιστατικά χειρουργημένων παιδιών και ενηλίκων συγχωνεύθηκαν σε μία κλινική με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. 

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Θέμης Φραγκιαδάκης «δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται.  Σημειωτέον ότι η Γενική Χειρουργική γειτνιάζει με παθολογική κλινική (τη Νεφρολογική), όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και άλλων  παρενεργειών από λοιμώδη νοσήματα σε χειρουργημένα παιδιά. Επιπλέον, παιδοχειρουργικά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικά, Ορθοπεδικά κλπ., θα υποχρεωθούν να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές ενηλίκων».

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ιεράπετρα, όπου οι ασθενείς δεν μεταφέρονται σε άλλη κλινική αλλά σε άλλο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη παρατηρείται στην παθολογική κλινική, που έχει και τον μεγαλύτερο φόρτο περιστατικών. Χθες ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο, όχι για ιατρικούς λόγους η για μια εξειδικευμένη εξέταση αλλά επειδή ήδη τελείωσαν οι εφημερίες της Παθολογικής στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Αντώνης Τσικαλουδάκης, πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση που διαρκεί εδώ και μήνες. «η παθολογική εφημερεύει μόλις τέσσερις με πέντε μέρες το μήνα. Δεν υπάρχουν γιατροί και δεν δικαιολογούνται παραπάνω εφημερίες στους ήδη εργαζόμενους. Αν κατά το τέλος των εφημεριών υπάρχουν εισηγμένοι ασθενείς στη συγκεκριμένη κλινική αναγκαζόμαστε να τους μεταφέρουμε στον Άγιο Νικόλαο  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτή είναι η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στα χρόνια του πρωτογενούς πλεονάσματος…» 

Για επιστροφή στις μεταπολεμικές εποχές κάνει λόγο με αφορμή τις τραγελαφικές και επικίνδυνες εικόνες στα νοσοκομεία της Κρήτης το σωματείο των εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ηρακλείου καλώντας τον διοικητή της Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη και τον υπουργό Υγείας να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση των νοσοκομείων. «Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει περισσότερο επιστρέφουμε σε εποχές της δεκαετίας του 50 και του 60» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.04.2014