+

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ… ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ

Οργή προκαλεί η αποφυλάκιση ενός εκ των δραστών της θανατηφόρας επίθεσης στον Κώστα Κατσούλη, τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο 30χρονος αποφυλακίστηκε παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο καταδικάστηκε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε 13 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της «σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης» εις βάρος του Κώστα Κατσούλη.

Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με την απόφαση, συμμετείχε στην ομάδα των 10 ατόμων που στην ουσία λιντσάρισαν τον Κώστα Κατσούλη στις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

Ο 30χρονος έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε την 1η Μαρτίου, μόλις 4 μήνες μετά την καταδίκη του (σε χρόνο-εξπρές για τα δεδομένα του Αρείου Πάγου, όπως καταγγέλλει η οικογένεια του θύματος).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνήγορό του Διονύση Βέρρα, μέχρι την έκδοση της απόφασης είχε δικαίωμα να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του, αίτημα που έγινε δεκτό, ενώ σε περίπτωση θετικής απόφασης επί της αναίρεσης η δίκη θα επαναληφθεί για τρίτη φορά και για τους υπόλοιπους τρεις καταδικασθέντες.

Η οικογένεια του Κώστα Κατσούλη σε δήλωσή της αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά και για το μήνυμα ατιμωρησίας για τη βία στα γήπεδα το οποίο προβάλλει η συγκεκριμένη εξέλιξη. Αναλυτικά στη δήλωσή της η οικογένεια αναφέρει:

«Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την ταχύτητα που διεξήχθη η διαδικασία αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Επίσης για την ταχύτητα συγκλήσεως του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Ηρακλείου, το οποίο χωρίς να περιμένει την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου την προκαθόρισε δεχόμενο αυθαίρετα ότι θα γίνει δεκτή.

»Ας γίνει πρωτοσέλιδο η είδηση της αποφυλάκισης για να ξέρουν οι επίδοξοι δολοφόνοι των γηπέδων ότι τελικά δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας και εγκλεισμού τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη δικαίωση της μνήμης του παιδιού μας και όλων των θυμάτων οπαδικής βίας».

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο φίλαθλος του Εθνικού είχε δεχτεί άγρια επίθεση από χούλιγκαν του Ηρόδοτου στον ποδοσφαιρικό αγώνα των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 με βαριά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι και πέθανε λίγες μέρες μετά.

Στις δίκες που ακολούθησαν έγινε συστηματική προσπάθεια ο θάνατός του να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια καθώς παρουσιάστηκε γνωμάτευση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά που «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού.

Ηδη από την πλευρά της οικογένειας έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του κ. Αγαπητού, ενώ ελέγχονται και οι γνωματεύσεις ιατροδικαστών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου μεταφέρθηκε αρχικά ο Κώστας Κατσούλης.

(Κεντρική φωτογραφία: Το θύμα, ο Κώστας Κατσούλης ήταν μόλις 46 ετών όταν δέχτηκε άγρια επίθεση από χούλιγκαν του Ηρόδοτου σε ποδοσφαιρικό αγώνα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: