ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα αναμένεται να μεταφερθούν, πιθανότατα αύριο, οι μετανάστες-πρόσφυγες που παραμένουν στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, μετά τη διάσωσή τους το πρωί της περασμένης Πέμπτης, όταν έμεινε ακυβέρνητο το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Πρόκειται για ανθρώπους κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαnγκλαντές και το Αφγανιστάν, οι οποίοι διαμένουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο και χωρίς κλιματισμό παρά το κύμα καύσωνα που έπληξε και την Κρήτη.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα θερμοπληξίας και ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χανίων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε ένταση στον χώρο καθώς προχώρησαν σε απεργία πείνας αρχικά 19 άτομα (γυναίκες και παιδιά) που αρνήθηκαν να χωριστούν από τους υπόλοιπους, όταν τους προτάθηκε να φιλοξενηθούν σε σπίτια στην πόλη των Χανίων.

Το αίτημα ήταν να προωθηθούν οι διαδικασίες αίτησης ασύλου και να παραμείνουν ενωμένοι με τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, στα οποία δεν επιτρέπεται η έξοδος από τον χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής.

Το ιδιότυπο καθεστώς «φιλοξενίας» προκάλεσε γενικευμένη απεργία πείνας και δίψας, η οποία όμως έληξε το βράδυ της Κυριακής, μετά τις παρεμβάσεις των γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου Χανίων, των Γιατρών του Κόσμου και του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, ώστε να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.

Παρ’ όλα αυτά οι συνθήκες στην παλιά ηλεκτρική παραμένουν και σήμερα (Δευτέρα) ιδιαίτερα δύσκολες καθώς δεν υπάρχει κλιματισμός και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εθελοντές για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής ειδικά για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο χώρο.

Εν τω μεταξύ για τις 7:30 το απόγευμα της Δευτέρας προγραμματίζεται πικετοφορία έξω από το κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Στο σχετικό κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρεται:

Οι 114 πρόσφυγες και μετανάστες που ξεβράστηκαν  στα Χανιά είναι καλοδεχούμενοι. Είναι θύματα των πολέμων,  των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ανείπωτης φτώχειας που έχει επιβληθεί στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Η κυβέρνηση  αντιμετωπίζει τους μετανάστες χρησιμοποιώντας όλο το ρατσιστικό νομικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων. Πιστή στις πολιτικές επιταγές της Ευρώπης – φρούριο συλλαμβάνει και φυλακίζει τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση των χωρών τους και τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως αυτά στην Αμυγδαλέζα. Αρνείται να νομιμοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν δεκαετίες στην Ελλάδα ενώ έχει δώσει ιθαγένεια σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό παιδιών.

Την ίδια στιγμή που στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη μέση Ανατολή, συμμετέχει στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, αναβαθμίζει τα βάση τα Σούδας ποδοπατά τα δικαιώματα των προσφύγων εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ενάντια στους πρόσφυγες.

Οι Δήμοι εξαιτίας του «Καλλικράτη» και των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης έχουν απογυμνωθεί από υπηρεσίες και προσωπικό με αποτέλεσμα η φροντίδα των προσφύγων είτε να ανατίθεται σε ΜΚΟ είτε να στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές καλλιεργούν συνεχώς το έδαφος για την ανάπτυξη φασιστικών αντιλήψεων, πρακτικών και επιθέσεων.

Αυτή η πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από την βάρβαρη και ρατσιστική αντιμετώπιση της αστυνομίας στα Χανιά απέναντι στους 114 μετανάστες και δεν μπορεί να κρυφτεί με επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις της αστυνομικής διεύθυνσης. Οι μετανάστες είναι κρατούμενοι μέσα σε άθλιες συνθήκες. Σε συνθήκες καύσωνα στηρίζονται σε ανεμιστήρες που φέρνουν εθελοντές από τα σπίτια τους την ίδια ώρα που ο Δήμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Απαγορεύεται να βγουν στην αυλή του κτηρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται και παιδιά. Εξεγείρονται για να μην χωριστούν οι οικογένειες .

Καλούμε σε πικετοφορία έξω από το κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής τη Δευτέρα 3/7 στις 7:30 μ.μ.

Διεκδικούμε:

  • Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι και οι 114 μετανάστες.
  • Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες.
  • Να δοθούν χαρτιά και άδεια παραμονής και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
  • Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών – ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά.

(Κεντρική φωτογραφία: Στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής παραμένουν οι πρόσφυγες-μετανάστες που διασώθηκαν την Πέμπτη. *ZARPANEWS.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 03.07.2017