ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ… ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Οι δύο όψεις του κρητικού τουρισμού «συναντήθηκαν» στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από το τοπικό Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ παρουσία και του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου. Στην αίθουσα δεν έλειψαν οι εντάσεις όταν διαδηλωτές του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασιακές συνθήκες στον τουριστικό κλάδο. 

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν ο «Τουρισμός, η διακλαδική δυναμική και η περιφερειακή ανάπτυξη» και πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου. Κεντρικός στόχος ήταν η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δύο κλάδοι που στηρίζουν κατά κύριο λόγο την κρητική οικονομία.

Στην ημερίδα κλήθηκαν να πάρουν θέση εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αναλυτικά επί του θέματος τοποθετήθηκαν εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Νίκος Κιουτσούκης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Θάνος Βασιλόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ. Από το Ινστιτούτο Εργασίας τοποθετήθηκαν ο επιστημονικός διευθυντής Γιώργος Αργείτης, και ο επιστημονικός συνεργάτης Ευάγγελος Νικολαΐδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Αγροτικού Τομέα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ημερίδα είχαν κληθεί να παρέμβουν δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων αλλά και της αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους

Η παρέμβαση των περίπου 100 μελών του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της ημερίδας, κατά τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος  απευθυνόμενος στους διοργανωτές της εκδήλωσης χαρακτήρισε «ντροπή» την διοργάνωση ημερίδων για την «ανάπτυξη» την ώρα που εντατικοποιούνται οι συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κατήγγειλε πως η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου έχει αυτοδιαλυθεί για να μην υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους και πως η αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα σημάνει νέες συμβάσεις μαθητείας, 18ωρα δουλειάς και καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

Τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες για απολύσεις εργαζομένων σε ξενοδοχείο της Ελούντας ενώ παραμένει η εκκρεμότητα με την διαλυμένη ένωση ξενοδόχων, καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν επίσημο συνομιλητή για να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Την ίδια στιγμή όλες οι ενδείξεις από τις προκρατήσεις και τα στοιχεία των tour operators δείχνουν για φέτος ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα συνολικά και ειδικότερα  προς την Κρήτη, η οποία αναμένεται να δεχτεί πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η σχετική ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ: 

Με κεντρικό σύνθημα «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση λίγο πριν ανέβει στο βήμα εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα  πάντα όπως αναφέρεται στην  ανακοίνωση τους,  την παρέμβαση έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, επικεφαλής της γραμματείας και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, εν μέσω συνθημάτων, αναδεικνύοντας ότι: «Η τουριστική σεζόν για το 2017 ξεκινάει και προμηνύεται «κόλαση» για τους χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό, με νέο χτύπημα στους μισθούς, εντατικοποίηση, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.
Αντίθετα για τους ξενοδόχους προβλέπονται νέα ρεκόρ σε αφίξεις εξωτερικού και έσοδα.

Την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ετοιμάζονται να μπουν στις «γαλέρες» των ξενοδοχείων, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ διοργανώνετε φιέστες για τον τουρισμό! Ως γνήσιοι χειροκροτητές του τουριστικού κεφαλαίου, έχετε επίσημους προσκεκλημένους τους εκπροσώπους του, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων! Προσπαθείτε να νεκραναστήσετε φορείς – φαντάσματα, όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.

Μάλιστα προσπαθείτε να πείσετε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ξενοδόχους για να «διαχυθούν» δήθεν «τα οφέλη του τουρισμού». Δηλαδή να παρακαλέσουν μπας  και πάρουν κανένα ξεροκόμματο από τα δισεκατομμύρια που βγάζουν οι ξενοδόχοι κάθε χρόνο από τoν ιδρώτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Και δε σταματάτε εκεί. Λέτε «οι ευνοϊκές εξελίξεις να οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο». Υπερασπίζεστε δηλαδή με σθένος τους στόχους του κεφαλαίου να πατήσει στα πόδια του, να βγει από την κρίση, να ανακάμψει, να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του.

Αυτή είναι η λεγόμενη «ανάπτυξη» που κλίνετε σε όλες τις πτώσεις, είναι ανάπτυξη για τους ξενοδόχους και όξυνση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους.
• Η «ανάπτυξή» σας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δεκάδες ξενοδοχεία.
• Η «ανάπτυξή» σας είναι τα 10ωρα, τα 12ωρα, οι απλήρωτες υπερωρίες.
• Η «ανάπτυξή» σας είναι οι λιποθυμίες των καμαριέρων και των λαντζιέρηδων μέσα στη σεζόν.
• Η «ανάπτυξή» σας είναι οι «Ενώσεις Προσώπων» που διαλύουν τους μισθούς και τους φτάνουν στα 586 ευρώ.
• Η «ανάπτυξή» σας είναι οι απολύσεις των συναδέλφων που σηκώνουν κεφάλι, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του ξενοδοχείου «Elounda Breeze» του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Βαμιεδάκη που απέλυσε 12 συναδέλφους – μέλη του σωματείου που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους!

Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά από την εμπειρία τους, ότι τα κέρδη των ξενοδόχων δεν μπορούν να πάνε μαζί με την ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους.
ΤΩΡΑ είναι η ώρα να περάσουμε σε αγώνες που θα διεκδικούν όλα όσα εμείς παράγουμε και αυτοί μας κλέβουν. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε εμείς!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, να έρθει σε επαφή με το ΠΑΜΕ, να συσπειρωθεί στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα  ώστε από κοινού να παλέψουμε για να οργανώσουμε την πάλη μας: Για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε αυτά τα χρόνια από ξενοδόχους – κυβερνήσεις – μνημόνια και με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Για να διεκδικήσουμε δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και τον πλούτο και τη χλιδή που παράγουμε με τον ιδρώτα μας και μας τον κλέβουν μια χούφτα ξενοδόχοι, τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τη 2η αξιολόγηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΔΝΤ. Φέρνει νέες ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, νέες περικοπές στις συντάξεις, νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, μέσω της φοροληστείας.

Φτάνει πια! Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!»
Αμέσως μετά την παρέμβαση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, καλώντας τον Ηρακλειώτικο λαό να δώσει δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, πλατεία Ελευθερίας.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στη διάρκεια της ημερίδας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.04.2017