+

ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Με αντιπολεμικές κινητοποιήσεις υποδέχονται το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Harry Truman» κάτοικοι των Χανίων, δείχνοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Κρήτης σε πολεμικό ορμητήριο.

Επισήμως το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κατέπλευσε χθες στη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι, για λόγους «αναψυχής του πληρώματος», ωστόσο η παρουσία του στην περιοχή εντάσσεται στην αυξανόμενη πολεμική κινητικότητα στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα της Τετάρτης, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων (ΚΚΕ), αξιώνοντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα από το συντονιστικό όργανο Χανίων κατά των βάσεων [Αναμέτρηση, ΚΚΕ(μ-λ), ΛΑ.Ε., ΝΑΡ] επίσης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς (7.30 μ.μ.).

Για πρόκληση κατά της ειρήνης, της υγείας και της αξιοπρέπειας των Χανιωτών, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Δράσης, αναφέροντας πως «το φονικό πυρηνοκίνητο τερατόπλοιο “Truman” σκορπά τον θάνατο και υπηρετεί την τρομοκρατία των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών σε όλη τη γύρω περιοχή».

Πάντως, ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου έρχεται σε μια περίοδο που ζητούνται και επισήμως από την αμερικανική πλευρά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αιτήματα που βρίσκουν θετική ανταπόκριση από την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά έχει ενδυναμωθεί το παραδοσιακά ζωηρό αντιπολεμικό κίνημα.

Στις 13 Μαΐου εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σε συλλαλητήριο που κατέληξε στον Μουζουρά, έξω από την πύλη της βάσης, όπου οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν πανό και συρματοπλέγματα μπροστά στην είσοδο της αμερικανικής βάσης, ενώ έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.05.2018