+

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ… ΚΟΥΜΠΑΡΙΑΣ

Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης του λατομείου στη μαρτυρική Κάντανο Χανίων, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τοπικούς φορείς, κατοίκους και τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου.

Η αναταραχή ξεκίνησε έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τον περασμένο Μάρτιο για την «αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών ή επέκταση ή τροποποίηση των υφισταμένων» στην περιοχή του Νομού Χανίων. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η εισήγηση αυτή, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη εν μέσω καραντίνας, στην ουσία ήταν «φωτογραφική» και άνοιγε τον δρόμο για την επέκταση του λατομείου σε έναν χώρο με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό πλούτο και με βαριά ιστορία.

Με μπλε η περιοχή που απειλείται και με κόκκινο το υφιστάμενο λατομείο, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη υπερβεί τα όρια της νόμιμης αδειοδότησης

Στον χώρο αυτό, «προστατευόμενο ιστορικό τόπο» με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2010, έγινε τον Μάιο του 1941 η ιστορική μάχη της Καντάνου κατά των Γερμανών κατακτητών. Ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται το λατομείο είχε προσφύγει τότε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, καθώς έθετε περιορισμούς στην πιθανή του επέκταση. Η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Σήμερα πάντως, με την εισήγηση της Περιφέρειας, το θέμα επανέρχεται καθώς μένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επέκτασης του λατομείου από τα 59 στρέμματα, που καταλαμβάνει σήμερα, μέχρι και στα συνολικά 348 στρέμματα που είχαν καθοριστεί ως (δυνητική) λατομική περιοχή με υπουργική απόφαση του 1983. Στο περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το αίτημα των κατοίκων για κατηγορηματικό αποκλεισμό της επέκτασης του λατομείου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Αντεγκλήσεις

Προκλήθηκε μάλιστα μεγάλη ένταση όταν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής κατηγόρησε τους παρευρισκόμενους κατοίκους για λαϊκισμό, ισχυριζόμενος ότι στην ουσία θέλουν να κλείσει το λατομείο. Οι κάτοικοι απάντησαν σε υψηλούς τόνους πως ζητούν όχι το κλείσιμο αλλά την αποτροπή της επέκτασης, ενώ άφησαν σαφείς αιχμές για ευνοϊκή αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη από τον αντιπεριφερειάρχη λόγω… κουμπαριάς.

Αποχώρηση παρατάξεων της Αριστεράς από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δεν αποδέχτηκε το αίτημα των κατοίκων και παρέπεμψε το θέμα στην υπό σύσταση Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών της Περιφέρειας. Οι παρατάξεις της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΛΑ.Ε., ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς το προεδρείο αρνήθηκε έστω και να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για ώρα και σε υψηλούς τόνους και έξω από την αίθουσα. Οι κάτοικοι της Καντάνου υποσχέθηκαν πως θα παρευρεθούν δυναμικά και στη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία θα αποφασίσει για τις λατομικές ζώνες.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.08.2020