+

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ… ΑΕΡΟ-ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που οδεύουν προς ξεπούλημα, χτυπά σήμερα η καρδιά της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών. Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως ημέρα κινητοποιήσεων για την αδικαιολόγητη και άκρως επιζήμια παραχώρηση των κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων και στους αεροσταθμούς όλης της χώρας οργανώνονται μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στην «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων» συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων από όλες τις περιοχές όπου τα αεροδρόμια οδεύουν σε ιδιωτικά χέρια και ενώ στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας ανοίγουν στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές των ενδιαφερόμενων κοινοπραξιών οι οποίες περιμένουν να θησαυρίσουν στην πλάτη του επιβατικού κοινού.

Σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Σαντορίνη, Σάμο και Ρόδο διοργανώνονται μεγάλες συγκεντρώσεις για το μεσημέρι ενώ στο μέτωπο των αντιδράσεων προστέθηκαν Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο, Καβάλα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος και η Σκιάθος. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές τα κρατικά αεροδρόμια δωρίζονται σε δύο φάσεις στους εργολάβους επενδυτές για 40 χρόνια υποθηκεύοντας τις όποιες προοπτικές της κατά τόπους ανάπτυξης. Ειδικά σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα αλλά και η Θεσσαλονίκη οι τοπικοί φορείς μιλούν για οικονομική καταστροφή, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος 20 ευρώ σε κάθε επιβάτη για να εξασφαλιστούν και τα έσοδα των εργολάβων.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικοί φορείς, σωματεία, Ενώσεις, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα και άλλες κινηματικές συλλογικότητες ενώ στις κατά τόπους συγκεντρώσεις θα βρεθούν και βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την παραμονή των περιφερειακών αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο.

Επενδύσεις από την τσέπη των επιβατών

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ανοίγουν στο ΤΑΙΠΕΔ οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών. Προσφορές για τις δύο ομάδες αεροδρομίων έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες VINCI Airports SAS – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε., η FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και η CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε. Οι κοινοπραξίες υπόσχονται έργα αναβάθμισης σε όλα τα αεροδρόμια έχοντας όμως ήδη συμφωνήσει ποιος θα πληρώσει για τα έργα αυτά. Οι «τυχεροί» είναι και πάλι οι πολίτες (και μάλιστα των απομακρυσμένων περιοχών) αφού όπως έχει ήδη γίνει γνωστό σε όλα αυτά τα αεροδρόμια θα επιβληθεί χρέωση 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη έως την αποπεράτωση των έργων αναβάθμισης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των έργων η κοινοπραξία που θα τα αναλάβει θα λαμβάνει 20 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για διάστημα 40 ετών…

Στο μεταξύ τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων μεθοδεύουν και τις δικές τους νομικές κινήσεις για να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία με προσφυγή τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ενώ σε λίγες ημέρες η επιτροπή δικηγόρων και συνταγματολόγων που συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό, θα ανακοινώσει δημόσια τις ενέργειές της.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 22.11.2014