+

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Την εργοδοτική ασυδοσία στις εποχές των μνημονίων ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο η υπόθεση της 33χρονης εγκύου εργαζόμενης από το Ηράκλειο. Από τη γυναίκα ζητήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να «ρίξει» το παιδί που κυοφορούσε αν ήθελε να κρατήσει τη δουλειά της, ενώ μετά την άρνησή της άρχισε ο πραγματικός Γολγοθάς.

«Η υπόθεση μπορεί να είναι εξόφθαλμη αλλά είναι ενδεικτική του καθεστώτος τρομοκρατίας που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου είναι ανύπαρκτοι οι μηχανισμοί ελέγχου» λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει μετατρέψει την αορίστου χρόνου σχέση εργασίας της συγκεκριμένης γυναίκας σε επιδοτούμενη από πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανοίγει πολύ ευρύτερα το φάκελο των παραθύρων για «νόμιμες» αυθαιρεσίες εις βάρος των εργαζομένων. Όπως καταγγέλλει το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ παρακρατά τους μισθούς της γυναίκας από τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι τους λάμβανε κανονικά από το πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ίδια καταγγελία, η 33χρονη αν και είχε προσληφθεί ως υπάλληλος γραφείου έχει στην κατασκευαστική εταιρία καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Τελικά κατέληξε να εργάζεται επί μήνες χωρίς να πληρώνεται ενώ όταν πλέον έφτασε λίγο πριν τη γέννα, της ζήτησαν να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση αν ήθελε να λάβει τα δεδουλευμένα της και χάνοντας φυσικά το δικαίωμα προστασίας που της προσφέρει η μητρότητα.

Απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία έδωσε η κοινή πάλη των εργαζόμενων. Δίπλα στην 33χρονη έγκυο, που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει όσα συνέβαιναν βρέθηκαν εκπρόσωποι έντεκα σωματείων και ομάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα της καταγγελίας υπέγραψαν το Πανελλήνιο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Σχολής Επιστημών Υγείας, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι

«Η κατάσταση θυμίζει ζούγκλα» λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Καθημερινά φτάνουν σε μας καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες, για εκβιασμούς και για παράβαση των όρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι Επιθεωρητές Εργασίας μέχρι πρότινος στην Κρήτη δε διέθεταν ούτε όχημα για να κάνουν ελέγχους. Αργότερα ήρθαν τα αυτοκίνητα αλλά δεν καλύπτονταν οι δαπάνες για τη βενζίνη. Με χίλιες διαμαρτυρίες και πιέσεις άρχισαν να γίνονται κάποιοι σποραδικοί έλεγχοι που όμως δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το τεράστιο πρόβλημα. Οι μόνες υποθέσεις που δρομολογούνται είναι αυτές που ξεκινούν από καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων αλλά θέλει τεράστιο θάρρος και δύναμη, που δεν την έχουν όλοι» λέει ο Σ. Βαρδάκης.

Για την υπόθεση είχε προγραμματιστεί την Παρασκευή τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ η κατασκευαστική εταιρία – εργοδότρια της εγκύου αρχικώς αρνήθηκε όσα καταγγέλλει η γυναίκα ενώ στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει συμβιβασμός. Τη Δευτέρα η 33χρονη έχει προγραμματισμένο τοκετό για να φέρει στον κόσμο το τρίτο της παιδί…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 25.11.2014