«ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ FRAPORT»

Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ζητά με έγγραφό της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αμφισβήτησης των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το σχετικό έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην αναφορά με αριθμό 1087/2016 που είχε υποβάλει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας πως στα παραχωρηθέντα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Χανίων εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ ύψους 520 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε παραβίαση του άρθρου 107 ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης, στην ίδια αναφορά, η ΟΣΥΠΑ είχε επισημάνει πως η κρατική γερμανική εταιρεία διαχειρίζεται αεροδρόμια στην Ε.Ε., στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, που είναι ανταγωνιστικά προς τα παραχωρηθέντα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, και έτσι αποκτά κυρίαρχη μονοπωλιακή θέση στον τομέα της εκμετάλλευσης αεροδρομίων, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς, η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Cecilia Wikstrom, τονίζει κατ’ αρχάς πως η Επιτροπή θεωρεί την αναφορά «παραδεκτή» και επισημαίνει πως πρόκειται να εξεταστεί περαιτέρω εφόσον ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία από τη ζητούμενη προκαταρκτική έρευνα.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος τονίζει πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του κοινωνικού και νομικού αγώνα των εργαζομένων.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται πως λειτουργούν και ανοίγει ένας κύκλος αμφισβήτησης της αποικιοκρατικής σύμβασης στα ευρωπαϊκά όργανα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει την ίδια την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία παραβιάζεται κατάφωρα από την εν λόγω σύμβαση».

Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιανουαρίου η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας σε επερώτηση του ευρωβουλευτή του Die Linke Φάμπιο ντε Μάσι, είχε αποφανθεί πως από τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο.

Ωστόσο, πλέον η Επιτροπή καλείται από τα ίδια τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να διεξαγάγει αναλυτικότερη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.

(Κεντρική φωτογραφία: «Παραδεκτή» θεωρείται από την Επιτροπή Αναφορών η προσφυγή της ΟΣΥΠΑ κατά της σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια. *EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 15.03.2017