ΕΡΙΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Λυπηρές εξελίξεις σε σχέση με την τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη, την οποία αρνείται να εκπληρώσει η κόρη του, Μαργαρίτα. Στα δικαστήρια θα λυθεί το θέμα, ενώ οι Ελληνες θα αποχαιρετούν τον μεγάλο δημιουργό.

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτας και των ανθρώπων που ανέλαβαν να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εξελίσσεται η υπόθεση της επιλογής του τόπου της τελευταίας του κατοικίας. Ηδη από τις προηγούμενες μέρες υπέβοσκε η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, δίπλα στον οικογενειακό τάφο όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδερφός του.

Από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι υπήρξε αντίδραση επί του συγκεκριμένου ζητήματος από την κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο μεγάλο διάστημα που ορίστηκε μέχρι την εξόδιο ακολουθία του, η οποία έχει προγραμματιστεί μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τον θάνατό του, την προσεχή Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου όσο και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη. Για τις οδηγίες αυτές μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε λόγο και στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα την ημέρα του θανάτου του.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η αντίδραση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη είναι σθεναρή, καθώς η ίδια επιθυμεί να ταφεί ο πατέρας της στο σπίτι της στο Βραχάτι Κορινθίας, παρά το γεγονός ότι στις αρχικές της δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι θα σεβαστεί κάθε επιθυμία του πατέρα της. Για το θέμα, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε προσπάθεια να μεταπειστεί ακόμα και από υψηλότατους πολιτειακούς παράγοντες του τόπου, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η γνώμη της αυτή.

Το θέμα έχει πάρει και δικαστική τροπή, καθώς, το μεσημέρι της Παρασκευής, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει την τέλεση της ταφής στο Βραχάτι Κορινθίας. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είναι αποφασισμένη να προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης και πιθανώς η δικαστική διαμάχη θα έχει συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ μέχρι χθες από την πλευρά των φορέων της Κρήτης έγινε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, εντούτοις χθες αργά το μεσημέρι ο δήμαρχος Χανίων αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα μία επιστολή του μουσικοσυνθέτη από το 2013, η οποία «αδειάζει» εντελώς τα μέλη της οικογένειάς του. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ανέγνωσε δημοσίως το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, στην οποία μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει απευθυνόμενος προς τον τότε δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη:

«Οπως σας είχα ενημερώσει και στις προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου) στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδερφός μου. Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σας όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος δήμαρχος ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης διαβάζει την επιστολή που από το 2013 έχει στείλει στον Δήμο Χανίων ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην επιστολή αυτή, μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης προβλέπει το ενδεχόμενο ο παραλήπτης της (Μ. Σκουλάκης) να μην είναι στη θέση του δημάρχου όταν εκείνος πεθάνει και του ζητά να ενημερώσει και τον διάδοχό του για την επιθυμία του. Τέλος, όπως αποκαλύπτεται από την επιστολή, ήδη από το 2013 έχει δώσει τις οδηγίες για την κατασκευή του τάφου του στο συγκεκριμένο κοιμητήριο και στον χώρο που είχε παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο (τη φωτογραφία του κατασκευασμένου ήδη μνήματος δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο η «Εφ.Συν.»).

Με αυτά τα δεδομένα, οι εξελίξεις αποτελούν μελανό σημείο και προσβολή για την ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι Ελληνες πολίτες θα τον αποχαιρετούν στο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο θα έχει τεθεί η σορός του.

* Ξαφνική αδιαθεσία παρουσίασε χθες η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι γιατροί διέγνωσαν πίεση και υπερκόπωση και, αφού της έδωσαν ορισμένες συμβουλές, πήρε εξιτήριο. Σήμερα και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» οι οποίες δεν αναβλήθηκαν ως φόρος τιμής.

(Κεντρική φωτογραφία: Το μνήμα που θα υποδεχτεί τον Μίκη Θεοδωράκη).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.09.2021