ΕΣΒΗΣΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 5 ΧΡΟΝΩΝ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

«Κεραυνοβόλο» χαρακτηρίζουν οι γιατροί τον ρυθμό επιδείνωσης της υγείας του 5χρονου κοριτσιού που έσβησε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ηράκλειο, πιθανότατα από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Μέσα σε 12 ώρες από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η υγεία του κατέπεσε ραγδαία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να του προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιάννη Φανουργιάκη, το παιδί υπέστη σηπτική καταπληξία, η οποία επέφερε ανακοπή και τελικά τον θάνατο, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμένονταν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων.

Από την πρώτη στιγμή και με βάση την κλινική εικόνα του παιδιού οι εκτιμήσεις των γιατρών συνέτειναν στη μηνιγγίτιδα, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που δείχνουν την ύπαρξη μηνιγγιτιδόκοκκου, ο οποίος και προκάλεσε σηπτικό σοκ, όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Γιάννης Τασσόπουλος.

Το παιδί είχε παρουσιάσει από την Παρασκευή υψηλό και επίμονο πυρετό. Την Κυριακή και αφού ο πυρετός δεν υποχωρούσε οι γονείς του το μετέφεραν έχοντας τις αισθήσεις του στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στην παιδιατρική κλινική.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο χρόνος είχε αρχίσει να μετρά ήδη αντίστροφα, αφού σε λίγες ώρες η υγεία του επιδεινώθηκε σφοδρά και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στη ΜΕΘ Παίδων, όπου και κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η γνωστοποίηση του περιστατικού προκάλεσε κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών στο Ηράκλειο. Ο ιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης, συνέστησε την προληπτική χορήγηση χημειοπροφύλαξης στα παιδιά που φοιτούσαν στο ίδιο τμήμα με την 5χρονη, σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου.

Το σχολείο, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να κλείσει, καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για μηνιγγίτιδα, το μικρόβιο δεν αντέχει περισσότερο από μισή ώρα σε ανοιχτό χώρο και ήδη έχει μεσολαβήσει ένα τριήμερο από την Παρασκευή, οπότε βρέθηκε στον χώρο το άτυχο κορίτσι.

«Συνεστήθη ο τυπικός καθαρισμός και απολύμανση που γίνεται κάθε μέρα στο σχολείο μετά την αναχώρηση των παιδιών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Θεοφάνους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.02.2019