ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αύξηση 1.000% του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης ● Καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και νοσηλείες στην Κρήτη ● «Δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση» λέει ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης.

Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνουν οι μετρήσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα των μεγάλων πόλεων της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Αύξηση της τάξης του 1.000% καταγράφεται στα Χανιά και κοντά στο 700% για το Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων σε αστικά λύματα των παραπάνω πόλεων που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου.

«Είναι πλέον εμφανής η ευρύτατη διάδοση του ιού στην κοινότητα σε όλο το εύρος της Κρήτης, γεγονός που σχετίζεται και με τη βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει κυριαρχήσει στο νησί και είναι εμφανώς πιο μεταδοτική» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος αναφέρει πως η Κρήτη δεν βρίσκεται ακόμα στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και με βάση τα στοιχεία αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Η επιβαρυμένη εικόνα που επικρατεί στην Κρήτη αποτυπώνεται και στον αριθμό των νοσηλειών, που έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, ενώ σχεδόν κάθε μέρα καταρρίπτεται και ένα αρνητικό ρεκόρ σε αριθμό νοσηλειών και νέων κρουσμάτων. Χθες στα 8 νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν συνολικά 146 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 26 σε ΜΕΘ και οι 24 από αυτούς διασωληνωμένοι. Τα χθεσινά νέα κρούσματα στο νησί ήταν 108 (ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί εδώ και έναν χρόνο), με τα περισσότερα από αυτά να ανιχνεύονται στο Ηράκλειο (59) και στα Χανιά (30), ενώ 14 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στο Ρέθυμνο και 5 στο Λασίθι.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε από 80 έως 100 ημερήσια νέα κρούσματα μόνο για τον νομό Ηρακλείου και περίπου 50 μόνο για τα Χανιά, όπως προκύπτει από το δικό μας υπολογιστικό μοντέλο» λέει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος αναφέρει πως ήδη σχεδιάζεται η δημιουργία νέων χώρων για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία του νησιού.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 18.03.2021