ΕΦΡΑΙΜ

Από 200 χιλιάρικα είχαν ο καθένας στην άκρη για να γλιτώσουν τη φυλακή ο Εφραίμ και ο Αρσένιος της Μονής Βατοπεδίου.

Ας μην αναλωθώ και εγώ εδώ στη συζήτηση πού διάολο τα βρήκανε τόσα λεφτά οι άγιοι αυτοί άνθρωποι. Εξάλλου, απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε, οπότε άδικος κόπος…

Έλα όμως αν θες να κάνουμε λίγα μαθηματικά. Όχι τίποτα ζόρικα, εύκολα να, εδώ με μολύβι και χαρτί…

Ας πούμε πως είσαι απόφοιτος ΑΕΙ, εκεί γύρω στα 30 και μόλις βρήκες δουλειά. Και ας πούμε πως είσαι από τους τυχερούς που παίρνεις ένα χιλιάρικο στρογγυλό κανονικά στο τέλος του μήνα για όλη την υπόλοιπη εργασιακή ζωή σου.

Αν βάζεις όλα σου τα λεφτά στην άκρη, και ζεις με έναν μαγικό τρόπο χωρίς να ξοδεύεις το παραμικρό τότε σε 200 μήνες, δηλαδή περίπου 16 χρόνια θα έχεις μαζέψει και εσύ αυτό το ποσό.

Να γίνω πιο ρεαλιστής: Αν καταφέρνεις να ζεις με τα 500 ευρώ και να βάζεις στην άκρη τα υπόλοιπα μισά, τότε σε περίπου 32 χρόνια, όταν θα έχεις φτάσει δηλαδή κοντά στη σύνταξη, τότε θα έχεις και συ τα λεφτά του Εφραίμ και του Αρσένιου. Μόνο που εσύ θα έχεις δουλέψει σαν το σκυλί ενώ αυτοί υποτίθεται πως έχουν αποσυρθεί από τα εγκόσμια και μονάζουν τρώγοντας ρίζες στο Άγιο Όρος.

Να γίνω ακόμα πιο ρεαλιστής. Τα χίλια ευρώ δεν σου φτάνουν για τα τρέχοντα έξοδα, νοίκι, κοινόχρηστα, διόδια, βενζίνη, χαράτσι, τσιγάρα κτλ, άρα δεν θα μαζέψεις ποτέ το ποσό που είχαν ο Αρσένιος και ο Εφραίμ. Έτσι θα καταλήξεις εσύ να τρως ρίζες και μόλις κάνεις καμιά κουτσουκέλα θα πας και σούμπιτος μέσα χωρίς να προβλέπεται για σένα χρηματική εγγύηση. Ενώ αυτοί θα είναι στο Άγιο Όρος και θα προσεύχονται για τη σωτηρία της ψυχής σου.

Διαλέγεις και παίρνεις σενάριο…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 03.12.2011