+

ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ… ΧΑΦΙΕΔΕΣ

Mε διώξεις και τακτικές… παρακράτους απαντά η κυβέρνηση στους γιατρούς του Ρεθύμνου που δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμα και να θυσιάσουν τη δουλειά τους για να υπερασπίσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου τους. Την Πέμπτη κρίνεται από τη διοίκηση του ιδρύματος η τύχη της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, η οποία ελέγχεται για πειθαρχικό παράπτωμα μόνο και μόνο επειδή εξέθεσε δημοσίως τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που χρόνια τώρα ταλανίζουν το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας 15 γιατροί του νοσοκομείου υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους, ενώ ήδη περίπου 4.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάτω από κείμενο φορέων και κατοίκων του Ρεθύμνου που στηρίζουν τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Από την άλλη, μνημείο χαφιεδισμού αποτελεί η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου που ψέγει τους 15 υπό παραίτηση γιατρούς. Το κομματικό όργανο της Ν.Δ. στον νομό Ρεθύμνου αποδίδει κομματικό χαρακτήρα στην κίνηση των γιατρών, ανακοινώνοντας πως έχει στη διάθεσή του… φωτογραφίες που εμφανίζουν τουλάχιστον τρεις από αυτούς να παρίστανται σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

«Κατέχομε (έχει δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πανηγυρίζοντας για την άρτια στελέχωση του νοσοκομείου, οι οποίοι, δυο (2) μήνες μετά, διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση!» αναφέρεται υπό τη μορφή υστερόγραφου σε μακροσκελή ανακοίνωση του κομματικού οργάνου της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο.

«Φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν τη “δόξα” του Μανιαδάκη και της έκδοσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων», αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ σε υψηλούς τόνους καταδίκασαν την τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ πλήθος κομμάτων και φορέων (ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μ-Λ ΚΚΕ κ.ά.) καταγγέλλοντας τη στοχοποίηση των γιατρών.

Σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου, αναφέρει: «Για όσους νοσταλγούν τις εποχές που έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να μιλάς, τους λέμε πως αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί». Η ίδια αναφέρει πως το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι στο κόκκινο ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Το ιστορικό

Η ένταση ξεκίνησε όταν την περασμένη Κυριακή η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου, εξέδωσε ανακοίνωση εντός του νοσοκομείου ενημερώνοντας πως η κλινική δεν θα μπορεί να δεχτεί νέες εισαγωγές ασθενών εφόσον δεν υπήρχε διαθέσιμος γιατρός στην εφημερία. Ο μοναδικός γιατρός είχε μεταβεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να καλύψει τις ανάγκες σε εκείνο τον κρίσιμο τομέα, που επίσης εδώ και καιρό λειτουργεί χωρίς ειδικευμένο γιατρό στις εφημερίες.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργούμε με “εντέλλεσθε” καθώς όλες μας οι επισημάνσεις για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού πέφτουν στο κενό», ανέφερε η ίδια στην «Εφ.Συν.» την περασμένη Πέμπτη, τονίζοντας μάλιστα πως το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει.

Η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου

Ωστόσο, με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μιχάλη Μαρκάκη, η κ. Ιωαννίδου εγκαλείται για «μονομερή ενέργεια δημοσιοποίησης στα ΜΜΕ ενός τελεσίγραφου χωρίς να έχει τον ρόλο, την αρμοδιότητα και την εξουσιοδότηση να το πράξει».Παρά το γεγονός ότι και πάλι με τη μέθοδο του «εντέλλεσθε» η απόφαση της διευθύντριας δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η κλινική λειτούργησε χωρίς εφημερεύοντα γιατρό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, ο κ. Μαρκάκης με νεότερη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ενέργειες που «το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι κοινωνική αναστάτωση», τονίζοντας σε αυστηρό ύφος πως «η Παθολογική Κλινική δεν είναι ιδιοκτησία κανενός». Για την τύχη της διευθύντριας και για πιθανές πειθαρχικές διαδικασίες που θα κινηθούν εις βάρος της πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να βρεθούν «ενώπιος ενωπίω» η διοίκηση με τους γιατρούς του ιδρύματος αλλά και με πλήθος πολιτών που ήδη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας.

Ασχετα από την έκβαση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος της γιατρού, οι εξελίξεις οδηγούν σε τρομοκράτηση των εργαζομένων που βλέπουν απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους να υψώνεται ένα τείχος τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων τους. Την ίδια στιγμή μένουν χωρίς απάντηση τα αιτήματά τους για πραγματική στελέχωση των τμημάτων του νοσοκομείου αντί για τις εικονικές προσλήψεις που ανακοινώνονται με στόμφο, χωρίς όμως να τις βλέπει κανείς στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.01.2021