ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις ● Πέντε νεκροί σε ένα Σαββατοκύριακο ● Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ 36χρονη έγκυος στο Ηράκλειο.

Στα όριά της φτάνει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης τόσο στις κλινικές όσο και στις ΜΕΘ Covid. Συνολικά, στο νησί νοσηλεύονται 220 ασθενείς εκ των οποίων οι 33 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 29 από αυτούς διασωληνωμένοι.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν από τα χειρότερα από την αρχή της πανδημίας καθώς καταγράφηκαν συνολικά 5 θάνατοι από Covid ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση μιας εγκύου 36 ετών, που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου σε βαριά κατάσταση και διασωληνωμένη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της ΜΕΘ, Κώστα Χαχλιούτη, η κατάσταση της γυναίκας είναι ανησυχητική τόσο για τη ζωή της ίδιας όσο και για το 24 εβδομάδων έμβρυό της, το οποίο δυστυχώς δεν είναι σε θέση ακόμα να αφαιρεθεί έστω και πρόωρα.

Προ ημερών οι διευθυντές τεσσάρων κλινικών του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου (της ΜΕΘ, της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής και του Τμήματος Επειγόντων) απηύθυναν δραματική έκκληση για ενίσχυση του νοσοκομείου, με δημόσια επιστολή τους προς τους κατοίκους της πόλης, τονίζοντας την αύξηση των περιστατικών και των νοσηλειών Covid αλλά και τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού.

Και προσεχώς αναστολές

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις προσωπικού αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στους περίπου 5.000 εργαζόμενους στις δομές υγείας της Κρήτης υπάρχουν περίπου 800 με 1.000 ανεμβολίαστοι. Αν και κάποιοι ήδη εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού, εκτιμάται πως περίπου οι μισοί από αυτούς θα επιμείνουν στη στάση τους και άρα θα πρέπει να καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν, χωρίς καν ακόμα να έχει γίνει προκήρυξη για τις θέσεις που θα μείνουν κενές.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 31.08.2021